Новини

Фонд держмайна звинуватили в схемах з приватизацїї обленерго по заниженій вартості

У Фонда держмайна сьогодні немає ані злагодженої команди, ані програми розвитку. План один – продаж за будь-яку ціну.

“Це стара класика – підприємство доводиться «до ручки», а потім здійснюється його “приватизація” – продаж за борги. І це неприпустимо! Енергетична галузь України сьогодні потерпає від таких експериментів”, – так емоційно прокоментував ситуацію з приватизацією обленерго Сергій Нагорняк, народний депутат та член Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Така позиція знайшла підтримку серед учасників прес-конференції “Державні енергоактиви: прозора приватизація чи замовний продаж за копійки”, яка відбулася 23 лютого в ІА “Українські Новини”. Зокрема, в члена наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, галузевих юристів та представників депкорпусу Черкащини, що приїхали на захід до столиці, за їх словами, “вплинути на чиновників Фонду держмайна”.

Учасники прес-конференції переконували, що, наразі, “нелогічна заміна успішних очільників держобленерго напередодні заявленої ФДМУ приватизації дивує. Політика ФДМУ щодо управління державних обленерго непрозора та непублічна”. Так, ФДМУ звільнила керівника Харківобленерго Василя Скопенка. Він стабілізував роботу підприємства – за підсумками 2019 Харківобленерго стало прибутковим. Був повністю погашений борг перед енергоринком. А на сьогодні бачимо погіршення фінансового стану підприємства.

Також було змінено Олега Сівака – очільника «Миколаївобленерго», під керівництвом якого підприємство подвоїло чистий прибуток. А його наступника, якого призначив ФДМУ, сам же фонд і звільнив через три місяці – як пишуть ЗМІ за намагання взяти кредит на невигідних для компанії умовах. Вже рік поспіль Голова ФДМУ Дмитро Сенниченко намагається звільнити Олега Козачука, керівника «Хмельницькобленерго», підприємства, прибутки якого є майже найбільшими серед всіх компаній, якими управляє фонд держмайна.

“Зараз на черзі  очільник «Черкасиобленерго»? І це при постійному зростанні прибутку, удвічі збільшенні зарплатні колективу і стрімкому розвиткові підприємства. Реальні зміни на краще я бачив на власні очі два тижні тому, коли спілкувався з робітниками Черкасиобленерго там на місці”, – стверджує нардеп від Слуги Народу.

Таку думку народного депутата про ситуацію з управлінням фондом енергоактивами підтвердив і член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. “Так, добре знаю ситуацію по галузі. Миколаїв, Харків, свавілля в Запоріжжі. Або от нещодавно спілкувався з в.о директора “Хмельницькобленерго” – там за чотири роки керівництва чистий прибуток зріс у 15 разів. Підприємство друге за прибутком в Рейтингу держпідприємств, що знаходяться в управінні ФДМУ. Але генерал теж з ‘нєугодних’ чиновникам. Чого не скажеш про Запоріжжя, там фіаско, але управлінці з Києва не бачать цього упритул. Політика?”

“Або у черкащан. Голова правління Олег Самчук погасив заборгованості з зарплатні, скоротив на 30% борги перед ДП «Енергоринок», прибуток «Черкасиоблнерго» за останні 3 роки зріс в 3,7 рази! Підприємство за керівництва Олега Самчука стало одним з лідерів за показником SAIDI – за даними НКРЕКП і 1-тє  – серед державних обленерго. Тільки підняв підприємство й з’явилися чиновники ‘з ложками’. Цікаво, що того ж дня, коли ФДМУ заявив про бажання звільнити керівника Черкасиобленерго датований й наказ про приватизацію. Співпадіння?”

При цьому експерт зазначив, що там, де керівників вже так змінили, спостерігається погіршення ситуації. Приклад Харківобленерго. Згідно з даними фінансової звітності за 9 міс. 2020 року, податкові борги «Харківобленерго» збільшилися до 309 млн грн. Поточна кредиторська заборгованість збільшилася в 4 рази – з 12 до 49 млн грн. Балансові активи товариства скоротилися на 10%. Це прямий результат непрофесіоналізму нового керівництва.

То кого запланували у Фонді прислати ще й в Черкаси?”

Учасники прес-конференції констатували, що у Фонда держмайна сьогодні немає ані злагодженої команди, ані програми розвитку. План один – продаж за будь-яку ціну. “Так давайте хоча б за цікаві державі гроші, за гідну ціну! А не на свій інтерес. Самі не вдіють, й іншим заважають. Така робота чиновників Фонду держмайна має бути адекватно оцінена Урядом України”, – прозвучало від присутніх на прес-конференції експертів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Хворі на туберкульоз, ВІЛ і розумово відсталі тепер “придатні”: в Україні точно хочуть створити боєздатну армію?

Міністерство оборони України видало наказ, згідно з яким визначається придатність до військової служби. Тепер чоловіки з…

2 хв. ago

Готуємося до ВЛК: юрист роз’яснив, як це правильно зробити

Медогляд щодо придатності до військової служби без результатів аналізів та інших обстежень суперечить Положенню про військово-лікарську експертизу.…

7 хв. ago

Банкіри шикують, держава – жебракує: як працюють депозитні сертифікати НБУ

Банківська система за результатами двох років повномасштабної війни продемонструвала феноменальні результати - коли інші галузі…

15 хв. ago

Розвідка США назвала, чого Путін боїться найбільше

Російський лідер Володимир Путін відчуває "параноїдальний страх" через нібито намір Заходу обмежити владу РФ у…

27 хв. ago

Робив вигляд, що вигулював собаку: у Харкові затримали агента РФ, який стежив за ЗСУ

У Харкові затримали російського агента, який шпигував за позиціями українських захисників під виглядом прогулянок із собакою.…

35 хв. ago

“Найдурніший злочинець” хотів продати вкрадені речі тим самим людям, яких обікрали

25-річний Каллум-Луїс Еллербі з Йоркшира (Велика Британія) був засуджений до 18 місяців тюремного ув'язнення після…

48 хв. ago