Categories: Новини

“Армія+”: що треба знати про новий застосунок для військових

В Україні готують запуск онлайн-сервісу "Армія+". Щоб спростити ведення документації та отримання послуг війсковими, Міноборони запроваджує е-рапорти та цифрові ID-посвідчення захисника.

Докладніше про застосунок для військовослужбовців та коли він може запрацювати, – в матеріалі РБК-Україна нижче.

Головне про сервіс “Армія+”

Наступним кроком цифровізації в українській армії після застосунку “Резерв+” має стати запуск сервісу для чинних військовослужбовців.

Наприкінці лютого 2024 у Міністерстві оборони розповіли про розробку застосунку “Армія+”, який дозволить зменшити бюрократичні процедури з оформлення різних видів рапортів. У застосунку також будуть доступні документи в електронній формі, зокрема ID-посвідчення захисника.

“Міноборони створює застосунок для військових. Часто чую від бійців скарги на надмірну паперову роботу – заповнення паперових журналів, безкінечні рапорти. Наше рішення – оцифрувати максимально все”, – анонсував очільник Міноборони України Рустем Умєров.

У процесі розробки сервісу заступниця Міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко висловила сподівання, що “Армія+” стане центральним продуктом цифровізації.

“Бороти українську паперову армію – складно. Тому що це історія про процес, звички, традиційні підходи. Армія – це достатньо великий організм, тому зміни складно впроваджувати. Але ми до цього йдемо”, – наголосила Черногоренко.

30 липня 2024 Кабмін офіційно затвердив положення про Державний вебпортал електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони “Армія+”.

Як повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук, положенням уряду визначені мета, завдання, функції, субʼєкти, структура порталу “Армія+”, питання щодо його функціонування тощо. Створення та введення в експлуатацію сервісу Кабмін доручив Міноборони.

Повна екосистема для військовослужбовця. Функції застосунку

Кожен військовий матиме свій особистий кабінет в “Армія+”, в якому можна буде скористатися різними послугами.

Функції онлайн-сервісу:

  • надання електронних публічних послуг з отриманням та використанням інформації з державних електронних ресурсів;
  • можливість подати заяву, електронні рапорти та інші звернення;
  • в електронному кабінеті можна буде отримати інформацію з інших державних електронних ресурсів;
  • формування та відображення відомостей, що містяться в документах військового;
  • розміщення мультимедійного контенту, проведення опитувань та тестів;
  • трансляції теле- чи радіопрограм та інше;

Раніше у Міністерстві оборони анонсували запуск в “Армії+” електронного посвідчення військового, яке спростить доступ до е-послуг та бойових систем. Крім того, сервіс забезпечить доступ до комплексної бази знань з достовірною інформацією щодо проходження служби.

Через форму зворотного зв’язку у застосунку користувач зможе відправити скаргу чи запит, а держава – оперативно відреагувати. В “Армії+” також буде можливість пройти навчальні онлайн курси для саморозвитку.

Фото: у застосунку Армія+ будуть е-посвідчення чинних військових (facebook.com/katheryn.chernohorenko)

Ключовою послугою нового сервісу в Міноборони називають е-рапорт. Замість написання рапортів від руки військовий зможе сформувати документ онлайн, у два кліки відправити його командиру та отримати у відповідь галочку: чи прийняв до опрацювання командир цей рапорт, чи ні.

“Електронні рапорти – це для нас дуже-дуже критично. Адже більшість процесів в армії проходять через паперові рапорти. І це абсолютно недружня процедура: рапорт пишеться від руки, ти не можеш відстежити, коли його розглянуть, коли підпишуть тощо”, – зазначила Катерина Черногоренко.

Посадовиця вважає, що електронні рапорти створять більш довірливі відносини між військовослужбовцями і їхніми командирами, а відмови або схвалення рапорту будуть більш предметними, ґрунтовними та доцільними.

У застосунку будуть доступні 11 видів рапортів, серед яких рапорти на всі види відпусток, отримання коштів на оздоровлення.

Заступниця міністра оборони розповіла про плани запуску інших функцій в “Армія+”, які є “екосистемою військовослужбовця”: медична картка, зарплата тощо.

“В Армія+ також хочемо додати опцію евакуюватися – просто даєш сигнал і тебе забирають на найближчий стабілізаційний пункт, наприклад, і надають необхідну медичну допомогу”, – каже вона.

Коли запустять “Армія+”

Завантажити “Армія+” та користуватися окремими функціями застосунку військові зможуть найближчим часом.

За планами Міністерства оборони, старт роботи сервісу – середина літа 2024. Спочатку будуть доступні е-рапорти та цифрові ID-посвідчення.

Наприкінці червня Катерина Черногоренко повідомила, що функціонал е-рапортів вже готовий, але спочатку пройде його пілотне випробування у певних бригадах.

“По-перше, буде прийнята постанова для того, щоб командири не хвилювалися. Далі ми зробимо наказ, який дозволить встановити цей застосунок для всього особового складу. Потрібно покриття на рівні всієї бригади. І ми це покриття забезпечимо, інакше функціонал буде некоректно працювати”, – наголосила вона.

Заступниця міністра оборони зауважила, що “Армію+” розповсюдять серед всього українського війська лише після того, як будуть враховані зауваження та пропозиції.

Наразі відомо, що вже почалося пілотне тестування застосунку серед військовослужбовців. На офіційній Facebook-сторінці “Армія+” 26 липня написали про старт “тест-драйву” електронних рапортів.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

25 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

26 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

27 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

38 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

40 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

41 хв. ago