Categories: Новини

Постачання зброї Україні у 2025 році під загрозою — ЗМІ

Люди, знайомі з цим питанням повідомляють, що постачання зброї Україні в наступному році перебуває під загрозою, оскільки деякі союзники намагаються залучити фінансування, а інші ухиляються від збільшення витрат для допомоги Києву. 

Україна намагається переконати західних союзників виконати свої обіцянки щодо постачання зброї, адже військова машина Росії випереджає здатність Києва придбати вкрай необхідні боєприпаси, ракети та інше обладнання для відбиття атак. Один зі співрозмовників зазначив, що економіка Росії знаходиться “в стані війни”, тоді як союзники України — ні, пишуть кореспонденти Bloomberg.

Значна частина військової підтримки України у 2025 році пов’язана з угодою G7 з надання кредитів на суму 50 мільярдів доларів за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів російського Центрального банку.

Союзники все ще обговорюють деталі цієї угоди, і США хочуть отримати гарантії того, що Угорщина не блокуватиме заходів Європейського союзу. Остаточна сума може виявитися меншою, якщо домовленість не буде досягнута.

“Але навіть якщо угоду буде досягнуто, 50 мільярдів доларів все ж буде недостатньо, щоб підтримати потреби України протягом ще одного року війни й, на думку людей, союзники повинні будуть вийти за рамки цього фінансування”, — зазначають кореспонденти.

Український уряд прогнозує, що у 2025 році бюджетний дефіцит становитиме 19% валового внутрішнього продукту, а для його подолання потрібно близько 35 мільярдів доларів, заявив минулого місяця прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Понад половина цієї суми надійде від Міжнародного валютного фонду та допомоги ЄС, а для заповнення залишку потрібно близько 15 мільярдів доларів, що, за словами чиновників, також може потребувати залучення додаткових кредитів від країн G7.

Водночас обіцянки союзників по НАТО продовжують надходити. Байден оголосив про виділення Україні майже 8 мільярдів доларів нової військової допомоги й планує скликати зустріч на рівні лідерів ключових союзників для координації додаткової підтримки під час свого візиту в Німеччину наступного місяця.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Можуть оштрафувати на 800 тисяч: податкова почне проводити масштабні перевірки

Україна, приєднавшись до угоди CRS (Common Reporting Standard), почне обмін банківською інформацією своїх громадян з…

26 хв. ago

Суд в Україні виніс рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова, мільярдера родом…

33 хв. ago

Мобілізовані новобранці ЗСУ швидко гинуть або отримують поранення у перші дні, – FT

Україна змогла збільшити особовий склад та озброєння своєї армії, однак якість новобранців викликає багато питань. Командування дедалі…

36 хв. ago

Летіли на риболовлю: у російських болотах розбився вертоліт із депутатом і бізнесменом (фото)

В Архангельській області РФ виявили уламки зниклого з радарів вертольота Robinson R44, на борту якого…

44 хв. ago

“Зелена” війна: танки та кораблі переводять на водневі двигуни

Глобальна зміна клімату змушує шукати альтернативні джерела енергії, у зв'язку з чим оборонні відомства деяких країн прагнуть…

48 хв. ago

Без пільг і доступу до медицини: уряд Франції взявся зменшити кількість біженців

Новий уряд Франції хоче зменшити наплив мігрантів та радикально скоротити для них пільги. Про це пише видання Bild. Йдеться насамперед…

58 хв. ago