Categories: Новини

Понад 100 тисяч військових самовільно пішли з частин із 2022 року, — юрист

Як розповів Роман Лихачов, багато військових бояться, що після повернення в частину зіткнуться з тими самими конфліктами, через які і вчинили СВЧ. Також вони побоюються, що їх використовуватимуть як “якийсь штрафбат”.

З 2022 року понад 100 тисяч солдатів самовільно пішли зі своїх військових частин. Про це розповів військовий юрист, співробітник Ветеранського координаційного центру допомоги Роман Лихачов в ефірі “Київ 24“.

За його словами, у Державного бюро розслідувань просто немає ресурсів розслідувати всі ці кримінальні провадження, адже в деяких таких справах фігурує по 20-30 осіб.

“Потрібно рахувати не кількість справ, а кількість осіб у кожній справі, яких потім збираються звинуватити”, — розповів він.

За словами Лихачова, багато хто боїться, що, коли вони повернуться до військової частини, то зіткнуться з тими самими конфліктами, через які і вчинили СЗЧ. Також вони побоюються, що їх використовуватимуть як “якийсь штрафбат”.

“Побоювання такі в людей є. Незрозуміло з поверненням у військову частину, що далі буде з військовослужбовцями”, — зазначив юрист.

Раніше повідомлялося, що прокуратура відкрила кримінальне провадження через СЗЧ військового Сергія Гнездилова. Прессекретарка Офісу генпрокурора Надія Максимець заявила, що відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 23 вересня. У межах слідства перевіряють виконання Гнездиловим обов’язку військової служби та наказів командирів.

Крім того, у 56-й ОМБр призначили розслідування після СЗЧ Гнездилова. У командуванні бригади зазначили, що не схвалюють дії військовослужбовця-добровольця, адже такий вчинок містить ознаки кримінального злочину. Із фактом СЗЧ пообіцяли розібратися.

Романчук Микола

Recent Posts

Можуть оштрафувати на 800 тисяч: податкова почне проводити масштабні перевірки

Україна, приєднавшись до угоди CRS (Common Reporting Standard), почне обмін банківською інформацією своїх громадян з…

29 хв. ago

Суд в Україні виніс рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова, мільярдера родом…

35 хв. ago

Мобілізовані новобранці ЗСУ швидко гинуть або отримують поранення у перші дні, – FT

Україна змогла збільшити особовий склад та озброєння своєї армії, однак якість новобранців викликає багато питань. Командування дедалі…

39 хв. ago

Летіли на риболовлю: у російських болотах розбився вертоліт із депутатом і бізнесменом (фото)

В Архангельській області РФ виявили уламки зниклого з радарів вертольота Robinson R44, на борту якого…

46 хв. ago

“Зелена” війна: танки та кораблі переводять на водневі двигуни

Глобальна зміна клімату змушує шукати альтернативні джерела енергії, у зв'язку з чим оборонні відомства деяких країн прагнуть…

51 хв. ago

Без пільг і доступу до медицини: уряд Франції взявся зменшити кількість біженців

Новий уряд Франції хоче зменшити наплив мігрантів та радикально скоротити для них пільги. Про це пише видання Bild. Йдеться насамперед…

1 годину ago