Categories: Новини

Понад 100 тисяч військових самовільно пішли з частин із 2022 року, — юрист

Як розповів Роман Лихачов, багато військових бояться, що після повернення в частину зіткнуться з тими самими конфліктами, через які і вчинили СВЧ. Також вони побоюються, що їх використовуватимуть як “якийсь штрафбат”.

З 2022 року понад 100 тисяч солдатів самовільно пішли зі своїх військових частин. Про це розповів військовий юрист, співробітник Ветеранського координаційного центру допомоги Роман Лихачов в ефірі “Київ 24“.

За його словами, у Державного бюро розслідувань просто немає ресурсів розслідувати всі ці кримінальні провадження, адже в деяких таких справах фігурує по 20-30 осіб.

“Потрібно рахувати не кількість справ, а кількість осіб у кожній справі, яких потім збираються звинуватити”, — розповів він.

За словами Лихачова, багато хто боїться, що, коли вони повернуться до військової частини, то зіткнуться з тими самими конфліктами, через які і вчинили СЗЧ. Також вони побоюються, що їх використовуватимуть як “якийсь штрафбат”.

“Побоювання такі в людей є. Незрозуміло з поверненням у військову частину, що далі буде з військовослужбовцями”, — зазначив юрист.

Раніше повідомлялося, що прокуратура відкрила кримінальне провадження через СЗЧ військового Сергія Гнездилова. Прессекретарка Офісу генпрокурора Надія Максимець заявила, що відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 23 вересня. У межах слідства перевіряють виконання Гнездиловим обов’язку військової служби та наказів командирів.

Крім того, у 56-й ОМБр призначили розслідування після СЗЧ Гнездилова. У командуванні бригади зазначили, що не схвалюють дії військовослужбовця-добровольця, адже такий вчинок містить ознаки кримінального злочину. Із фактом СЗЧ пообіцяли розібратися.

Романчук Микола

Recent Posts

Ліквідувати комісії та скасувати медогляд: яку реформу готує Міноборони для призовників

Міністерство оборони готує нову реформу для призовників. У відомстві планують ввести електронний кабінет, ліквідувати комісії та скасувати…

1 годину ago

На одній із вулиць Кропивницького припинено вивіз сміття через курйозну причину

У Кропивницькому компанія «Екостайл», що займається вивезенням сміття, припинила обслуговувати контейнерний майданчик на вулиці Полтавській, 28…

1 годину ago

Небезпечні одинаки. Названо найлютішого хижака на Землі, окрім людини

Наша планета є домівкою для величезної кількості живих істот: деякі з них здатні мирно ділити…

1 годину ago

Найнебезпечніший птах на Землі: живі динозаври 2 метри заввишки й вагою 76 кг бігають планетою

Наша планета є домівкою для величезної кількості живих істот: деякі з них заворожують, інші розчулюють, а…

2 години ago

Не чіпали понад 100 років: блогер побував у замку, власник якого загинув на “Титаніку”

Міський дослідник і блогер під нікою deserted_places побував усередині замку у Франції, який був занедбаний…

2 години ago

Українцям скасують виплати, але щось залишать: прожити буде складніше

Восени 2024 року українські біженці в Польщі зіткнулися зі значними змінами в системі соціальної допомоги,…

2 години ago