Categories: Фінанси

Обмеження переказів між картками: як це вплине на українців

Національний банк України розробляє нові обмеження для переказів формату Р2Р.

Передбачається, що ліміти будуть запроваджені на вхідні перекази, щоб зменшити кількість шахрайських операцій для уникнення податків. Як працюватиме механізм та чи вплине це на волонтерів – розповіло видання “Політаналіз”, яке зібрало думки експертів у галузі економіки.

Для схем із так званими “дропами” та “мулами” (ті, хто продають персональні дані та дозволяють відкрити рахунки на своє ім’я), хочуть встановити ліміти до 100 тис. грн та 30 операцій на місяць з одного рахунку. 

Як вказується у статті про P2P-перекази, саме через “дроперів” хочуть встановити обмеження на рахунки. Нардеп Данило Гетманцев розповів, що люди віддають “в оренду” власні рахунки за невеликий відсоток від всіх сум, які проходять через картку. Суми не перевищують 400 000 грн (ліміт від податкової, який не підпадає під перевірку походження коштів). 

Однак через ці ліміти в зоні ризику можуть опинитися волонтери та збори для допомоги військовим чи закупівлі обладнання.

На думку аналітикині Української Гельсінської спілки з прав людини Владлени Падун, обмеження карткових переказів можуть значно вплинути на механізми роботи всіх благодійних зборів та людей, які постраждали від війни з Росією.

Своєю чергою голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що для волонтерів не буде жодних змін.

“Наша пропозиція полягає в тому, що вона жодним чином не торкнеться волонтерів, і жодних обмежень не буде, через це перестороги і хвилювання абсолютно зайві”, – висловився Пишний.

Наразі Національний банк веде переговори з волонтерами та націлений зробити список організацій, щоб унеможливити обмеження зборів.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус підтримав ідею створення списку організацій, яких не торкнуться обмеження. Та додав, що потрібно контролювати списки, і хто там зазначений. 

“Треба буде запровадити централізований список, щоб на ці організації ці обмеження не поширювалися і волонтери могли отримувати гроші від громадян. А нелегальний бізнес, щоб не отримував гроші. І тут завдання для органів контролю – перевірити й контролювати списки”, – прокоментував він.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

11 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

20 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

27 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

32 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

39 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

49 хв. ago