Categories: Новини

Нові правила для “обмежено придатних”: хто направляє на повторну ВЛК

Через набуття чинності закону про посилення мобілізації в Україні змінилися правила проходження ВЛК.

Нюанси пояснила директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова.

За її словами, нововведення передбачені законом №10449, який набув чинності 18 травня. Відтепер скерування на повторне проходження ВЛК для “обмежено придатних” осіб мають видавати територіальні центри комплектування.

Сухорукова нагадала, що 4 травня також набув чинності наказ №402 про роботу ВЛК, яким передбачено скасування в Україні статусу “обмежено придатний” до військової служби. Вже після повторного проходження лікарської комісії таким громадянам встановлюватимуть статус “придатний” або “непридатний”.

Чинним законодавством передбачено, що громадяни, яким раніше встановили статус “обмежено придатний”, необхідно пройти повторну ВЛК до 4 лютого 2025 року – автори ініціативи виділили на цей процес 9 місяців.

Людина не може сама пройти ВЛК. Людину повинні направити. Якщо ми говоримо про військовозобов’язану, то тоді її має направити ТЦК, в якому людина перебуває на обліку“, – наголосила директорка профільного департаменту.

Посадовиця також розповіла, що ТЦК володіє інформацію щодо громадян, яким раніше встановили статус “обмежено придатний”. Тому саме територіальні центри мають сповістити військовозобов’язаних українців про необхідність повторно пройти ВЛК.

У будь-якому разі я хочу наголосити, що народні депутати поклали на громадян обов’язок пройти повторно ВЛК. Тобто, якщо до вас не надходить протягом тривалого часу повідомлення від ТЦК, то слід піти та оновити свої дані самостійно”, – резюмувала Сухорукова.

Ольга Степанова

Recent Posts

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

5 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

11 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

17 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

27 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

29 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

33 хв. ago