Новини

В РНБО взялися за Telegram-канали: пропонують заборонити анонімність

Секретар РНБО Олексій Данілов порушив питання діяльності Telegram-каналів в Україні. За його словами, чимало з популярних проєктів нині адмініструються Росією, продукують фейкові новини і мають згубні наслідки для українського суспільства. Тож в РНБО обговорюють шляхи вирішення цих проблем.
Про це Данілов написав про це у своєму X (Twitter).

Головне небезпека Telegram-каналів — анонімність 

Данілов переконаний, що нині головна небезпека з якої випливає і базова вимога до Telegram-каналів, це деанонімізація їхньої діяльності. За його словами, відповідальні за поширення інформації, яка охоплює і впливає на мільйонну аудиторію, мають бути відомі.

“Які наслідки поширення “неназваними авторами”, наприклад, фотографій результатів роботи ППО, пересування Сил оборони, дислокацій військових підрозділів – ми всі бачили і знаємо. Ціна такої “журналістської” роботи – життя десятків людей цивільних і військових”, – наголосив Данілов.

Пропаганда РФ активно використовує Telegram-канали

Данілов каже, що російський режим перший почав використовувати і створювати Telegram-мережі для маніпулювання суспільною думкою, поширення дезінформації і діяльності в режимі фейк-ньюз. І на шляху опанування технологій Telegram-впливу Кремль досяг неабияких умінь.

“На 2019 рік припадає пік активності російських спецслужб з інфільтрації в український інформаційний простір політичних Telegram-каналів, технологій, які у різних варіаціях були апробовані у 2014-15 роках на окупованих територіях. До цього часу в Україні популярна мережа Telegram-каналів, що адмініструются 85-м головним центром спеціальної служби гу гш зс рф (підрозділ психологічних операцій зс рф). Саме через ці канали нам розповідають про “зрив мобілізації”, “провал контрнаступу”, “зраду союзників”, “втому Заходу” і як висновок – “необхідні поступки і перемовини”, – розповів Данілов.

Готуючись до нападу 24 лютого 2022 року, російські спецслужби створили розгалужену мережу Telegram “троянських коней”, які ретельно маскуються під українські канали, мають гучні патріотичні назви, продукуючи отруйний інформаційний контент. Цей процес створення, розкрутки і запуску контрольованих росіянами Telegram-проєктів йде постійно – вони адаптуються, враховують помилки, удосконалюються і витонченіше маскуються.

“Загроза впливу зі сторони путінського режиму на 10-мільйонну українську аудиторію користувачів Telegram нікуди не поділася. Вона постійна, вона над нами, як загроза ракетних ударів. Ми маємо про це пам’ятати!” – наголосив секретар РНБО.

Пріоритет – якісний український продукт

“Навіть зброю ворога можна і потрібно використовувати проти нього, протиставляючи замаскованому російському інформаційному сміттю якісний український продукт, який має авторів і відкриту редакційну політику, а не анонімних адміністраторів з московської підворітні”, – каже Данілов.

За його словами, головний принцип у діяльності Telegram-каналів– перевірена інформація, об’єктивне висвітлення і патріотична позиція автора.

“Профілактика загрози – медіаграмотність і постійна робота з виявлення і викриття фактів дезінформації та маніпуляцій. Паралельно з цим має йти процес створення якісного українського інформаційного продукту, формування ситуації контентного домінування в українському Telegram-сегменті”, – резюмував Данілов.

Ольга Степанова

Recent Posts

ЗСУ просунулися в Шептухівці та Веселому Курської області, — OSINT (карти)

ЗСУ нещодавно незначно просунулися на захід від українського виступу в Курській області на тлі атак у цьому…

7 хв. ago

У Росії хочуть знести пам’ятник “вагнерівцям”: назріває скандал

У Росії, у підмосковному місті Воскресенськ хочуть знести пам’ятник, встановлений на честь бойовиків ПВК "Вагнер"…

15 хв. ago

Улюблена стрижка парижанок: модні експерти розповіли, яка зачіска додасть осінньої романтичності образу

З початком осіннього сезону багатьом жінкам хочеться змін – додати романтичності у свою зовнішність. Але не…

22 хв. ago

Росію сколихнули одразу три землетруси: в будинках обвалилася штукатурка

У ніч проти 20 вересня в Кемеровській області Росії сталися одразу три землетруси. Жителі відчули поштовхи, у…

31 хв. ago

У Тернополі чоловіки співали на вулиці російський шансон – “концерт” закінчився у ТЦК

У центрі Тернополя кілька п'яних чоловіків співали російський шансон. "Концерт" відбувався на Театральній площі недалеко…

40 хв. ago

“Вічна” ядерна батарея виявилася у 8000 разів ефективнішою за аналоги: як вона влаштована

Батарея, розроблена вченими з китайського університету Сучжоу, використовує енергію радіоактивного розпаду — процесу, який відбувається…

48 хв. ago