Новини

У НАТО повідомили про заміну літаків дальнього радіолокаційного стеження

НАТО посилює ситуаційну обізнаність за допомогою наступного покоління літаків командування та управління.
У НАТО повідомили про оновлення літаків дальнього радіолокаційного стеження, оскільки існуючий флот Альянсу раннього радіолокаційного виявлення та наведення (AWACS) наближається до виходу з експлуатації, інформує НАТО.

Виробництво шести нових літаків Boeing E-7A Wedgetail має розпочатися найближчими роками, і очікується, що перший літак буде здан у експлуатацію до 2031 року. Консорціум членів Альянсу схвалив проект, який є одним із найбільших у НАТО.

«Літаки спостереження та управління мають вирішальне значення для колективної оборони НАТО, і я вітаю зобов’язання членів Альянсу інвестувати кошти у висококласні засоби», – сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Об’єднуючи ресурси, члени Альянсу можуть спільно купувати й управляти основними активами, придбання яких було б занадто дорогим для окремих країн. Ці інвестиції в найсучасніші технології демонструють силу трансатлантичної оборонної співпраці, оскільки ми продовжуємо адаптуватися до більш нестабільного світу», – розповів Генсек НАТО.

E-7 Wedgetail — це вдосконалений літак раннього попередження та управління, який забезпечує ситуаційну обізнаність та функції командування та контролю. Оснащений потужним радаром, літак може виявляти ворожі літаки, ракети та кораблі на великих відстанях і може направляти винищувачі НАТО на їхні цілі. Сполучені Штати, Сполучене Королівство та Туреччина також або літають на Wedgetail, або планують його використовувати.

З 1980-х років НАТО експлуатує літаки E-3A бортового попередження та контролю (AWACS). Базуючись на авіабазі Гайленкірхен у Німеччині, AWACS брав участь у всіх великих операціях НАТО. Очікується, що E-7 матиме головну базу в Гайленкірхені та зможе діяти з кількох баз по всій Європі. Wedgetail стане частиною майбутнього проекту спостереження та контролю Альянсу, який з середини 2030-х років використовуватиме наступне покоління систем спостереження.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росіяни стали активніше здавати секс-іграшки як заставу під кредити

Росіяни найчастіше з рухомого майна віддають у заставу для кредитів автомобілі, але серед забезпечення трапляються…

6 хв. ago

Заплатять за повернення додому: де можна отримати 34 тисячі доларів за спаковані валізи

Українські біженці, які знайшли притулок у Швеції, можуть отримати суттєву грошову допомогу за повернення на…

13 хв. ago

Нові стрижки для короткого волосся на 2025 рік: у трендах залишаються текстура й об’єм

Восени 2024 короткі стрижки знову в трендах і будуть актуальними наступного 2025 року. Такі зачіски…

22 хв. ago

Відправили не 6000: в “Укрпошті” висловилися щодо розсилки повісток з е-підписами ТЦК

В "Укрпошті" підтвердили, що розіслали першу партію тестових повісток з електронними підписами начальників Територіальних центрів комплектування (ТЦК),…

31 хв. ago

Турки шоковані цінами на відпустку в своїй країні

Більшість громадян Туреччини більше не можуть дозволити відпустку у своїй країні бодай раз на рік.…

39 хв. ago

“Найрозшукуванішого” наркобарона заарештовано через два роки після втечі: хто це

"Найрозшукуванішого" наркобарона спіймали і заарештували через два роки після його втечі. Про це повідомляє Need To Know.…

48 хв. ago