Новини

15 листопада розпочався Різдвяний піст: чи можна в ці дні хрестити дитину

Після переходу на новий церковний календар ПЦУ Різдвяний піст-2023 в Україні розпочинається 15 листопада та триватиме до 24 грудня. Традиційно в цей період прийнято не тільки дотримуватися пісного меню, але й прагнути духовного очищення: утримуватися від святкувань, бурхливих розваг, алкоголю, лихослів’я, поганих звичок.
Загальновідомо, що під час Різдвяного посту заборонено вінчатися, але інших обмежень, наприклад, для обряду хрещення, немає. Церква дозволяє хрестити дитину в піст: чи то Різдвяний, чи у Великий, Петрівку чи Спасівку. Більше того, робити це можна навіть на свято Різдва, Хрещення Господнього або Великодня. Інше питання – чи буде у священика на це час у такі завантажені дні.
Що ж до оптимальної дати чи віку для хрещення дитини, то таких Церква не встановлює. Згідно з Біблією, проходячи таїнство у свідомому віці, людина може повністю зрозуміти його значення, зробити вибір усвідомленим. Сам Ісус Христос був хрещений у віці 30 років, тому церква не відмовить у хрещенні ні дитині, ні дорослому.
Мінімальний вік дитини для хрещення – 40 днів. Виняток можуть зробити лише в тому випадку, якщо дитина сильно хворіє. Після того, як малюкові виповнилося 40 днів, обирайте для хрещення будь-який вік і день (головне – узгодити це зі священиком і не забувати, що у святкові дні у церкві буде багатолюдно).

Ольга Степанова

Recent Posts

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

3 години ago

Щоб домогтися свого, вони підуть на все: найхитріші знаки зодіаку

Так, іноді хитрість допомагає досягти своєї мети та уникнути купи неприємностей. Однак ці знаки зодіаку…

4 години ago

15-річна американка прочитала книгу Достоєвського і застрелила свою матір

"Ти колись бачила труп?" – такими моторошними словами 14-річна Карлі Грегг зустріла свою подругу після того,…

4 години ago

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

4 години ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

4 години ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

4 години ago