Новини

Заберуть права на 10 років або посадять: водіїв попередили про жорстке покарання

Поліція нагадала українцям про одне з найпоширеніших порушень правил дорожнього руху водіями – керування в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Після третього порушення можуть лишити водійських прав на 10 років. Також за це можна отримати адміністративний арешт.
Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький на своїй сторінці у Facebook.

За його даними, з початку 2023 року складено 128 992 протоколи за ст. 130 КУпАП. Ця стаття не лише про керування авто під алкоголем, але й про:

керування транспортними засобами (ТЗ) в стані наркотичного або іншого сп’яніння;керування ТЗ під впливом ліків, які знижують увагу та швидкість реакції;передача керування авто людині, яка перебуває в стані такого сп’яніння або під впливом відповідних ліків;відмова водія від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння чи стосовно вживання зазначених ліків.

За керування у стані сп’яніння водію загрожує:

за ч. 1 ст. 130 (керування транспортним засобом особою в стані сп’яніння або відмова від проходження огляду на стан сп’яніння) КУпАП – штраф 17 тисяч грн із позбавленням права керування на один рік;за ч. 2 ст. 130 (повторне протягом року керування в стані сп’яніння) КУпАП — штраф 34 тисячі грн із позбавленням права керування на три роки з оплатним вилученням авто або без такого чи адміністративний арешт на 10 діб з оплатним вилученням машини або без такого;за ч. 3 ст. 130 (третє та наступні протягом року керування в стані сп’яніння) КУпАП — 51 тисяча грн із позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією ТЗ або адмінарешт на 15 діб із позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією ТЗ;за ч. 4 ст. 130 (вживання особою, яка керувала транспортним засобом, після ДТП за її участю, алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, лікарських препаратів до проведення відповідного огляду) КУпАП — 34 тисяч грн чи адмінарешт на 15 діб із позбавленням права керування на три роки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago