Новини

П’ять правил керування автомобілем у дощову погоду

Найближчими днями синоптики прогнозують нам дощову погоду. А це означає, що пересування автошляхами стане складнішим і небезпечнішим.
Саме час повторити, а то й вивчити правила безпечного кермування у дощ. Розповідаємо про п’ять основних правил, які зроблять поїздку комфортнішою і для вас, і для вашого авто, і для пішоходів.

Досить сильний дощ може перетворити вулицю на глибокий струмок. Перше, що ви повинні зробити, помітивши проблему, це спробувати знайти альтернативний маршрут. Але таке не завжди можливе. В такому разі оцініть глибину затоплення, придивившись до бордюрів та інших дорожніх об’єктів. У більшості автомобілів кліренс складає 15-17 см. Не варто їхати туди, де шар води глибший. Зокрема тому, що під поверхнею можуть ховатись сміття, вибоїни або відкриті водостоки.

Прислухайтесь до двигуна. Якщо він починає видавати незвичайний звук, заглушіть авто і зверніться по допомогу до механіка, перш ніж знову запускати його. Вода, яка потрапила у мотор, може серйозно його пошкодити і привести до вельми недешевого ремонту.

Якщо ви їхали по воді, є ймовірність, що рідина потрапила у гальма, що теж небажано. В такому разі вам здаватиметься, що потрібно сильніше натискати на відповідну педаль, а автомобіль довше скидає швидкість. Щоби просушити деталі гальмівної системи, не зупиняйтесь, коли виїдете з води, а почніть рухатись повільно (зі швидкістю десь 10-25 км/год) і обережно натисніть на педаль гальма протягом 2-3 секунд чотири-п’ять разів або поки не відчуєте, що гальма стають більш чутливими. Якщо це не допомагає, вам, швидше за все, потрібна допомога професіонала.

Намокле авто конче необхідно ретельно просушити. Найкращий варіант — залишити всі вікна та двері відчиненими, щоб у салон автомобіля надходило свіже повітря. Щоби полегшити процес, зніміть килимки. А от залишати увімкненим двигун не потрібно. Він не настільки нагріває машину, щоби суттєво пришвидшити висихання. Натомість можна скористатись автомобільним осушувачем. Але його доведеться купувати окремо.

Надлишок води сповільнює гальмування, саме тому важливо не гнати мокрою дорогою. А ще так ви не забризкаєте пішоходів обіч своєї смуги і не заробите собі репутацію водія-хама.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago