Categories: Новини

Washington Post розкрило роль Гарріс в історії з війною РФ проти України

Віцепрезидентка США Камала Гарріс була залучена в обговорення повномасштабної війни Росії в Україні ще на етапі отримання розвідувальних даних про наміри росіян. Вона активно підтримувала позицію Джо Байдена у рішеннях щодо підтримки України. Зараз ця дискусія зосереджена довкола теми про зняття обмеження для ударів по РФ.

Саме таку думку висловив оглядач Washington Post Девід Ігнатіус, що відомий своїми зв’язками у військовій і розвідувальній спільноті.

Він не називає свої конкретні джерела, проте стверджує, що вони перебували поруч із Гарріс під час описуваних подій: “Мої джерела побажали залишитися анонімними, але кожна деталь у цій розповіді походить від людини, яка була з Гарріс, коли відбувалися ці події”.

“Гарріс “більш жорстка, ніж багато хто думає”, – каже відставний чотиризірковий генерал, який неодноразово проводив для неї брифінги. А один з керівників її штабу сказав про неї так: “Вона завжди одна і та ж людина, яка домагається інформації…”.

За словами оглядача, війна в Україні стала найбільшим зовнішньополітичним викликом для адміністрації, до якої зокрема була залучена Гарріс. Коли генерал Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, у жовтні 2021 року попередив адміністрацію, що росіяни готуються до вторгнення, один з учасників брифінгу пригадує, що Гарріс “засипала” Міллі запитаннями: “Як швидко можуть рухатися російські війська? Які в них є підрозділи? Які в них є можливості?”.

Ігнатіус пише, що напередодні вторгнення Камала Гарріс особисто передала президенту Володимиру Зеленському фінальні розвіддані. Зустріч відбулася на Мюнхенській конференції з безпеки 22 лютого, за кілька днів до російського вторгнення. Зеленський все ще сумнівався щодо вторгнення, на що Гарріс відповіла: “Ви помиляєтесь”. Вона допитувалася у Зеленського, чи є у нього план захисту Києва і чи може він залишити місто в разі потреби.

Під час війни в Україні Гарріс поділяла та відстоювала позицію Джо Байдена – підтримати збройний опір України та уникнути війни США з Росією: “Ці цілі нерідко суперечать одна одній. Одне з джерел згадує, що вона прискіпливо розпитувала про плюси і мінуси поставок Україні ATACMS”. Зараз ця дискусія зосереджена довкола теми, чи повинні Сполучені Штати зняти обмеження на використання Україною ракет великої дальності ATACMS, щоб дозволити бити по цілях в глибині Росії.

“Гарріс не переконана, що допомога Україні в нанесенні удару вглиб Росії буде хорошим компромісом для Сполучених Штатів. Але кажуть, що Байден вивчає можливість пом’якшення правил, і Гарріс, безсумнівно, підтримає його рішення. Колеги кажуть, що вона застосовує такий же зважений підхід і до інших питань, пов’язаних з ризиком ескалації”, – пише Девід Ігнатіус.

Нагадаємо, на дебатах між віцепрезиденткою США Камалою Гарріс та колишнім президентом Дональдом Трампом перемогу отримала представниця демократів. За даними опитування 63% зареєстрованих виборців заявили, що краще виступила Гарріс, 37% – що Трамп.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Ліниві хачапурі для перекусу: готуються на сковороді 10 хвилин

Домашні хачапурі можна готувати як у духовці, так і на сковороді. Дуже важливо – приготувати вдале тісто,…

6 хв. ago

Rolls-Royce, Bentley та Lamborghini: які елітні авто купують українці у 2024 році

В Україні під час повномасштабної війни росте попит на дорогі едітні автомобілі. У 2024 році…

15 хв. ago

Ексглава МЗС Польщі розкритикував Варшаву за “політику гієни” щодо України

Ексміністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович розкритикував політику уряду Дональда Туска щодо України. Він назвав…

24 хв. ago

Вбивство Ірини Фаріон: про що завтра може заявити 18-річний підозрюваний

Завтра - два місяці від дня гучного вбивства мовознавиці Ірини Фаріон. Також завтра, ближче до…

30 хв. ago

Мати трьох дітей Дурова завила про свої права на Telegram

43-річна Ірина Болгар, яка стверджує, що є матір'ю трьох дітей засновника Telegram Павла Дурова, має намір…

41 хв. ago

Розкрито улюблену страву принцеси Шарлотти

Стало відомо, що любить їсти принцеса Шарлотта. Про це пише Mirror. Принцеса Шарлотта, якій лише дев’ять років,…

60 хв. ago