Categories: Новини

Як часто треба змінювати постільну білизну: корисні поради

Комфорт нічного відпочинку багато залежить від якості, зручності та чистоти постільної білизни. Щоб знати, як часто треба змінювати наволочки, простирадла та підковдри, треба розуміти, що від цього залежить багато факторів.

Gazeta.ua розповість, як часто потрібно змінювати постільну білизну і чому.

Є загальні рекомендації, що це треба робити раз на 1-2 тижні. Але це залежить від чотирьох факторів, які дозволяють це робити рідше чи частіше:

скільки людина спить в ліжку;

схильний користувач до потіння чи ні;

чи бувають у ліжку домашні тварини;

чи є у користувача алергії та інші хронічні захворювання;

чи використовується піжама під час сну.

Єдиною правильною відповіддю тут буде – у міру забруднення. Головне – стежити за станом простирадел, наволочок, підковдр.

Під час сну кожна людина пітніє. Дерматологи кажуть, що за час сну вночі тіло людини виділяє до 1 літра поту. Далеко не весь він випаровується – значна частина вбирається в тканину постільної білизни.

Вологість, температура, залишки ороговілих клітин людської шкіри сприяють розвитку бактерій, вірусів, інших мікроорганізмів. Вони можуть провокувати проблеми з диханням, шкірою, а також розвиток різних хвороб за рахунок пригнічення імунітету.

Крім того, продукти життєдіяльності – це відмінне середовище для розмноження постільного кліща. Людям зі схильністю до алергічних реакцій, а також з астмою та іншими захворюваннями органів дихання рекомендується міняти комплект раз на 2-3 дні.

Більш часту зміну приладдя потрібно проводити і в тому випадку, якщо ви спите без одягу – приблизно раз на тиждень. Тут все просто: якщо ви спите в піжамі, то велика частина поту залишається на ній, а якщо без – все вбирають простирадла і підковдри.

Як часто змінювати постіль під час застуди

Під час застуди, інфекційних та інших захворювань, які супроводжуються підвищеною температурою, також бажано міняти постіль раз на 2-3 дні. А після одужання обов’язково застелити чисту, щоб залишки вірусу не спровокували рецидив.

Коли змінювати постіль, якщо ліжко односпальне

Якщо мова йде про односпальні ліжка з полуторним або одинарним набором, його потрібно міняти мінімум раз на два тижні. Якщо ліжко використовується двома людьми – не рідше одного разу на тиждень. Більш частий графік слід розглядати якщо:

проводите багато часу в ліжку – через звичку або стан здоров’я;

приймаєте їжу в ліжку;

любите відпочивати разом з дітьми, тваринами.

Що брудниться найшвидше

Найшвидше брудняться наволочки, потім простирадла, після них – підковдри.

Деякі господині звикли міняти комплект у міру забруднення: наприклад, наволочки і простирадла раз на тиждень, підковдру раз на два тижні. Це справа суто індивідуальна. Але оскільки більшість з нас користується пральними машинками, доцільно змінити одразу весь комплект. Так не доведеться спати на розрізненій білизні, до того ж її колір буде сходити рівномірно.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Лікарі назвали найкращий час для сніданку

На стан здоров'я впливає час сніданку.

5 хв. ago

Відключення електроенергії зашкодять оборонці України

Атаки Російської Федерації по Україні викликають дедалі більше занепокоєння, адже відключення електроенергії вплине не лише…

29 хв. ago

Вступу України до ЄС: переговори щодо можуть розпочатися у червні

Європейський союз хоче розпочати переговори щодо вступу України до блоку вже у червні.

33 хв. ago

В Москві горить ТРЦ: чорний дим валить прямо з вікон. ФОТО, ВІДЕО

Про це повідомляли російські Telegram-канали. В повідомленні, яке з’явилося 21 травня о 09:25 писали, що…

45 хв. ago

Як швидко зарядити смартфон: корисні лайфхаки

Довга заряджання батареї мобільного пристрою дратує багатьох людей. Проблема в тому, що користуватися гаджетом, що заражається,…

55 хв. ago

Вказали на головну стратегічну помилку Путіна

Путін розраховує, що Україна зазнає поразки на полі бою і в результаті група "Рамштайн" розпадеться,…

1 годину ago