Categories: Новини

Польща скорочує виплати для біженців з України

Українським біженцям у Польщі – приготуватись. Місцевий уряд планує серйозні зміни, зокрема скасування деяких популярних виплат.

Які пільги поляки хочуть скасувати, а які залишаться? А також про те, як різні країни Європи виборюють українських біженців – дивіться в ексклюзиві  TSN.ua.

Польща скорочує допомогу українцям. Відповідне рішення про зміни до “Спецзакону про допомогу громадянам України у зв’язку з війною” опублікували на сторінці глави Канцелярії Ради міністрів Польщі 2 квітня. Варшава пропонує продовжити термін легального перебування українців у Польщі ще майже на рік, але є нюанс – пільги уріжуть. Зміни до закону почнуть працювати з 1 липня 2024-го і будуть відчутні для багатьох зміни.

Спочатку почнемо про те, чого точно боятися не варто! Українцям, швидше за все, продовжать тимчасовий захист до 30 вересня 2025 року, але знову ж таки зі змінами. Але все ж таки збережеться низка попередніх механізмів допомоги українським біженцям. Йдеться ось про що:

  • термін легального перебування на території Польщі для людей із статусом PESEL UKR;
  • тимчасове використання приміщень для колективного проживання громадян України;
  • термін дії національних віз та дозволів на тимчасове перебування, видані громадянам України та строк дії яких закінчився після 24 лютого 2022 року;
  • продовження доступу до соціальних програм, наприклад, програми “Сім’я 800+”;
  • доступ до ринку праці для українців;
  • продовження терміну, коли лікарі, стоматологи, медсестри та акушерки з України можуть отримати дозвіл на роботу за фахом за спрощеною процедурою.

Отже, якщо ви користуєтеся цими механізмами, то вам переживати нема за що. Втім, ті зміни, які запланували поляки, вдарять по гаманцю більшість біженців і ось чому. У документі передбачено:

  • Скасування одноразової грошової допомоги новоприбулим біженцям у розмірі 300 злотих (2945 грн);
  • Зміна системи оплати за проживання та харчування у колективних центрах. Біженці можуть зобов’язати оплачувати своє перебування на виплаті за програмою “800+”;
  • Скасування програми “40+” для власників житла, які безоплатно притулили вдома до 10 біженців з України.

З цього моменту детальніше. Як дізналися журналісти ТСН.ua, ця реформа вдарить найбільше по поляках, які весь час отримували по “40 злотих на добу” – фінансову допомогу за те, що дали притулок біженцям з України. За словами представника відділу моніторингу та адвокації Українського дому Олександра Пестрикова, саме ця зміна точно вдарить навіть тих, хто про це міг і не підозрювати.

“Урядовці не до кінця розуміють масштаби використання програми “40+” неурядовими організаціями. З’ясувалося, що кожен другий будинок біженця, якими займаються громадські організації, фінансувався саме так. Обіцяють, що їх передадуть в управління воєводам, але який це матиме” вигляд , ніхто не знає”

Слід сказати, що у Польщі питання з українськими біженцями стають дедалі більш зарегульованими. І це не погано для самої Польщі, проте викликає деякі незручності для українців. Ось, наприклад, питання шкіл. У квітні стало відомо, що з вересня 2024 року всі українські школярі, які зараз перебувають у Польщі, мають ходити до польської школи. За даними ЗМІ, понад 60 тисяч українських дітей взагалі не охоплено освітою у Польщі. Варто сказати, що багато хто з них відвідує школу, але часто українську та дистанційно, особливо, якщо сім’я дитини з прифронтових регіонів, де очного навчання досі немає, або вона обмежена. У польському уряді, запевняють, що сприяти навчанню українських дітей просить саме Київ, зокрема для цього польська влада запропонує батькам та дітям навчатися українською.

“Українська сторона дуже зацікавлена ​​в тому, щоб обов’язок відвідувати польські школи українськими дітьми було впроваджено. Зі свого боку вони пропонують співпрацю і ми скористаємося цією пропозицією. Велика частина цієї програми вже готова, чекаємо на узгодження закону і тоді офіційно проінформуємо про деталі”.

Попередньо відомо, що для дітей у польських школах запровадять спеціальні уроки української мови. Для цього працевлаштують вчителів з України, для них запропонують спрощену процедуру нострифікації дипломів.

Українських школярів – до польських шкіл

Також попередньо відомо, що українські діти навчатимуть європейської інтеграції. У Міністерстві освіти вважають, що ці знання їм знадобляться у світлі майбутнього вступу України до Європейського Союзу. Пропозиція начебто непогана, але багатьом батькам, особливо тим, хто планує повернутися до України, хотілося б залишити дітей в українських школах онлайн.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Друзі не помітили різниці: Скарлетт Йоганссон шокована імітацією її голосу ChatGPT

Знаменита американська акторка Скарлетт Йоганссон 20 травня зробила заяву, в якій стверджує, що компанія OpenAI без її…

22 хв. ago

Майно ухилянтів виставлять на аукціон: що буде влада відбирати у чоловіків

Під час мобілізації в Україні військовозобовʼязаних громадян можуть покарати за ігнорування повістки. Тоді як в разі несплати…

25 хв. ago

Збагатились на 300 млн: НАЗК виявило порушення у статках керівництва ТЦК

Національне антикорупційне бюро (НАЗК) перевірило електронні декларації третини керівників територіальних центрів комплектування (ТЦК та СП). При цьому…

28 хв. ago

Американський пропагандист Такер Карлсон запустив шоу на російському телебаченні

Відомий американський пропагандист Такер Карлсон, який відвідав Москву для інтерв'ю з диктатором Володимиром Путіним почав…

30 хв. ago

ТЦК втратить каральну функцію? У Раді з’явився несподіваний законопроєкт

У Верховній Раді 20 травня зареєстровано законопроєкт, яким пропонується змінити підходи щодо накладання штрафів на…

32 хв. ago

Росія винесла вирок провідному вченому, який вивчав гіперзвук

У Росії суд визнав 77-річного вченого Анатолія Маслова, який вивчав гіперзвукові технології, винним у передачі…

37 хв. ago