Categories: Новини

Податкова почала полювати на бізнес у соцмережах: що загрожує українкам за торти на замовлення

В Україні податкова служба почала активно відстежувати діяльність громадян у соціальних мережах, штрафуючи тих, хто веде бізнес без офіційної реєстрації. Зокрема, увагу податківців привернули жінки, які продають свої вироби, наприклад, домашню випічку, через соцмережі. Це викликає питання щодо правомірності такого підходу до оподаткування та рівня контролю держави над особистим життям громадян.

Як все відбувається?

В одній із ситуацій, яка стала відомою завдяки поширеній у соцмережах інформації, податківці надіслали жінці повідомлення про підозру у незаконній підприємницькій діяльності. Виявилося, що вона пропонувала торти на замовлення на своїй сторінці в соціальній мережі. Податкова служба побачила рекламу, знайшла її телефон і направила запит у банк щодо операцій за цим номером. Банківська роздруківка показала надходження коштів, які пов’язують із продажем тортів та інших товарів її власного виробництва.

Ці платежі податкова трактує як доходи від підприємницької діяльності, з яких не сплачувалися податки. Така практика стала підставою для притягнення жінки до відповідальності за статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає штрафи від 17 тисяч гривень і вище. Також їй доведеться сплатити податки з виявлених доходів.

Нові можливості для контролю

Цей випадок демонструє нові можливості для податкової служби щодо контролю над бізнесом в інтернеті. Здавалося б, що може бути незаконного в тому, що людина продає домашню випічку друзям та знайомим через свою сторінку, але податкова розцінює це як ще один шанс для стягнення податків.

Що очікувати далі?

Такий підхід до відстеження підприємницької діяльності у соцмережах викликає питання про те, як далеко готова зайти держава в контролі над доходами громадян. Чи буде наступним кроком ще жорсткіше відстеження електронних платежів? Важко передбачити, але цей приклад уже викликав серйозну тривогу у багатьох українців, які звикли вести невеликий бізнес без офіційної реєстрації.

На тлі таких нововведень, українці змушені ставити питання про справедливість податкової політики та можливості для розвитку малого бізнесу в умовах посилення контролю.

Коломієць Надія

Recent Posts

Жінка розлучилася з чоловіком і отримала несподівану вимогу від свекрухи

Жінка вирішила розлучитися з чоловіком і отримала несподівану вимогу від свекрухи. Вона зажадала від невістки…

2 хв. ago

Мобілізація вчителів: хто втрачає право на відстрочку

Виявляється, що далеко не кожен чоловік-педагог має право на відстрочку від мобілізації. Заступник міністра освіти…

11 хв. ago

Кадиров шантажує Путіна та оголосив кровну помсту його “гаманцю” – це може перерости в новий бунт в Росії

Глава Чечні Рамзан Кадиров оголосив кровну помсту сенатору від Дагестану Сулейману Керімову, а також депутатам…

23 хв. ago

Ураганом у Флориді до будинку принесло живого крокодила: відео

Після повені, викликаної у Флориді ураганом Мілтон, американець повернувся додому і з подивом виявив у…

32 хв. ago

РФ перекинула на Курський напрямок близько 50 тисяч своїх військових, — Сирський

Командування РФ перекинуло в Курську область близько 50 тисяч своїх військових. Про це в документальному…

42 хв. ago

З українців за закриття деяких рахунків вимагають значну частку коштів: в НБУ попередили

Деякі українці стикаються з вимогою сплатити банку значну частку коштів при примусовому закритті рахунків - це пов'язано…

51 хв. ago