Новини

У Румунії стрімко набирає сили антиукраїнська партія – Financial Times

Партія AUR виступає проти транзиту через Румунію сільськогосподарської продукції з України, поставок зброї до Києва і відмовляється приймати в Румунії українських пілотів для тренувань на F-16.

В Румунії набирає популярності ультраправа партія “Альянс союзу румунів” (AUR), яка стала головною опозиційною силою країни. Зростання її популярності викликало занепокоєння в європейських столицях з приводу ризику того, що Румунія може стати ще однією країною ЄС, слідом за Угорщиною і Словаччиною, яка не бажає підтримувати Україну у війні з Росією, пише Financial Times.
Відзначається, що AUR, що в перекладі з румунської означає “золото”, скористалася наростаючими антиукраїнськими настроями і пропагандою дезінформації, щоб збільшити свою підтримку серед виборців після виборів 2019 року приблизно до 20 відсотків.
Глава партії Джордж Сіміон займає третє місце за уподобаннями виборців на президентських виборах (близько 18 відсотків), поступаючись заступнику генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане і прем’єр-міністру Марселю Чолаку.
“Будучи раніше маргінальною партією, яка очорняла етнічну угорську меншину і поширювала антивакцинальні теорії під час пандемії Covid-19, AUR зараз переключила увагу і зосередилася на Україні, заявивши, що війна “не наша”, і закликаючи уряд припинити допомогу Києву і переосмислити свої відносини з Вашингтоном і Брюсселем”, – пише видання.
AUR також виступає проти транзиту через Румунію сільськогосподарської продукції з України. Партія також проти того, щоб Бухарест продовжував постачати зброю до Києва і приймати у себе українських пілотів, які тренуються на винищувачах F-16.
Відзначається, що AUR також використовує деякі з тез угорського лідера Віктора Орбана – найближчого союзника Путіна в ЄС і НАТО, і її представники хвалять угорського прем’єра як зразок для наслідування в питаннях боротьби з ЛГБТК і протистояння брюссельському “диктату”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як стилізувати светр: 5 нестандартних образів для осені

Осінь — пора, коли стильні багатошарові луки стають основою гардеробу. Це час, коли можна поєднувати…

9 хв. ago

Майже 25% українських біженців не бачать себе в Україні після війни: опитування

Українські біженці у Європі роблять складний вибір: повертатися додому чи залишатися на новому місці. Опитування,…

19 хв. ago

Десятки квартир і дорогі авто: стало відомо про розкішне життя лікарів Вінницької МСЕК

Корупційні скандали у медико-соціальній експертизі не обмежуються лише Хмельниччиною. Журналісти видання OBOZ.UA виявили значні статки…

27 хв. ago

НАТО порівняли з феміністками, які не знають, що робити далі

НАТО, яке колись було символом сили та єдності, сьогодні більше схоже на організацію, що заблукала…

35 хв. ago

Стало відомо, коли Україна востаннє переведе годинники на зимовий час у 2024 році

27 жовтня 2024 року стане історичною датою для всіх українців. Це буде останній раз, коли…

1 годину ago

Яйця можуть зникнути з полиць супермаркетів Європи через нові стандарти

З березня 2025 року торговельна мережа Lidl Lietuva оголосила про радикальні зміни у своєму асортименті:…

1 годину ago