Новини

У Румунії стрімко набирає сили антиукраїнська партія – Financial Times

Партія AUR виступає проти транзиту через Румунію сільськогосподарської продукції з України, поставок зброї до Києва і відмовляється приймати в Румунії українських пілотів для тренувань на F-16.

В Румунії набирає популярності ультраправа партія “Альянс союзу румунів” (AUR), яка стала головною опозиційною силою країни. Зростання її популярності викликало занепокоєння в європейських столицях з приводу ризику того, що Румунія може стати ще однією країною ЄС, слідом за Угорщиною і Словаччиною, яка не бажає підтримувати Україну у війні з Росією, пише Financial Times.
Відзначається, що AUR, що в перекладі з румунської означає “золото”, скористалася наростаючими антиукраїнськими настроями і пропагандою дезінформації, щоб збільшити свою підтримку серед виборців після виборів 2019 року приблизно до 20 відсотків.
Глава партії Джордж Сіміон займає третє місце за уподобаннями виборців на президентських виборах (близько 18 відсотків), поступаючись заступнику генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане і прем’єр-міністру Марселю Чолаку.
“Будучи раніше маргінальною партією, яка очорняла етнічну угорську меншину і поширювала антивакцинальні теорії під час пандемії Covid-19, AUR зараз переключила увагу і зосередилася на Україні, заявивши, що війна “не наша”, і закликаючи уряд припинити допомогу Києву і переосмислити свої відносини з Вашингтоном і Брюсселем”, – пише видання.
AUR також виступає проти транзиту через Румунію сільськогосподарської продукції з України. Партія також проти того, щоб Бухарест продовжував постачати зброю до Києва і приймати у себе українських пілотів, які тренуються на винищувачах F-16.
Відзначається, що AUR також використовує деякі з тез угорського лідера Віктора Орбана – найближчого союзника Путіна в ЄС і НАТО, і її представники хвалять угорського прем’єра як зразок для наслідування в питаннях боротьби з ЛГБТК і протистояння брюссельському “диктату”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Золота осінь повертається: Україну накриє тепло з Європи

Хоча осінь традиційно готує Україну до холодних температур, цього разу природа приготувала сюрприз. За даними…

7 хв. ago

У Польщі відбувається хвиля масових звільнень – ЗМІ

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про…

13 хв. ago

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

45 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

50 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

54 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

1 годину ago