Categories: Новини

Путін «обнулив» російську ідентичність: думка експерта

Казахстан справді є найлогічнішою наступною метою.

Я хотів би поговорити про «багаторосійськість». Одним із наріжних каменів кремлівського наративу сьогодні є теза про те, що українців немає, і насправді одні росіяни воюють з іншими росіянами. Ці інші росіяни в чомусь навіть гірші, ніж якби вони справді були українцями, бо вони – не просто вороги, а начебто як зрадники та «івани-родства-не-пам’ятні», пише експерт Володимир Пастухов, Telegram.

Практичним «вихлопом» цієї філософії є ​​дивний імператив, за яким усі росіяни, які визнають себе такими, і є російськими «за призначенням», повинні жити у одній державі. Тому навіть якби війна в Україні завершилася повною перемогою Росії, то це був би не фінал, а проміжний старт – початок поєднання всіх росіян під одним політичним дахом.

Казахстан у цьому сенсі справді є найлогічнішою наступною метою, якби не сьогоднішня залежність Москви від Китаю, який, швидше за все, прикриє казахів своєю парасолькою. Так що у фантазії Гурулева я не вірю, але не тому, що такої мети немає, а тому, що зараз вона недосяжна. Інтенція, однак, саме така: російський світ – це обов’язково російська хата, де всі живуть під дахом російського царя.

Ця концепція, зовсім позаісторична на мій погляд, вже на ранньому етапі свого перетворення на офіційну міфологему здавалася мені голослівною і вельми спірною. Але навіть якщо припустити такий пердимонокль, що українці, казахи та інша «нерусь» – це все одно Русь, хоч і інша, то з цієї тези зовсім не випливає, що вони мають існувати лише в рамках єдиного політичного простору. Цілком незрозуміло, чому п’ять англомовних держав, де титульною народністю є представники одного етносу, існувати можуть, а дві російські держави – ні. Навіть якщо українці з погляду кремлівських ідеологів – це інші росіяни, які збилися зі шляху істинного, то й вони мають повне право створити свою державність. З російськості українців, навіть якщо прийняти цей хибний концепт за істинний, все одно не випливає, що вони не мають права на створення не просто незалежної, а й суверенної держави – ось у чому питання.

В принципі, війна за незалежність США, напевно, тому й мала місце бути, що інші англійці, які чомусь вважають себе американцями, захотіли обзавестися власною державою замість того, щоб сплачувати податки своєму рідному англійському королю. Тема “росіяни – найбільший у світі розділений народ” є сильним перебільшенням. Особисто я віддав би пальму першості китайцям чи англійцям. І навіть німці в їхньому сучасному стані цілком могли б скласти в цьому питанні російським конкуренцію, але ідея аншлюсу явно не є сьогодні для німців привабливою. У цілому нині політичний поділ раніше єдиних народів є так само органічним процесом, як та його політичне об’єднання. Все залежить від історичного тренду, що переважає в даний момент.

І Україна з Казахстаном – не межа. Мало хто розуміє, що Путін цією війною «обнулив» традиційну російську ідентичність. Після неї (і після нього) на повне зростання постає питання про нову російську ідентичність, причому в ракурсі, в якому він ніколи раніше в історії не стояв. І для мене зовсім не очевидно, що мова піде про одну загальноросійську ідентичність або про кілька паралельно існуючих ідентичностей: російсько-європейську, російсько-уральську, російсько-сибірську або російсько-далекосхідну. За загальноросійську нову ідентичність ще доведеться поборотися – вона аж ніяк не гарантована після Путіна. І російський світ, що складається з безлічі російських держав, цілком може бути одним із наслідків цієї війни – для когось огидним, а для когось – бажаним.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

4 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

9 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

9 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

9 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

1 день ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago