Categories: Новини

Латвія хоче заборонити імпорт російської сільськогосподарської продукції в ЄС

На його думку, слід передбачити заборону на ввезення російського зерна до країн ЄС, але зберегти транзитні можливості російського зерна до третіх країн, щоб не мати негативного впливу на глобальну продовольчу безпеку.

Цю ініціативу підтримав і президент Латвії Едгарс Рінкевичс. Директор Департаменту прикордонного контролю продовольства і Ветеринарної служби Латвії Івета Шіце-Треде повідомила, що за 11 місяців цього року через латвійські прикордонні контрольно-пропускні пункти з Росії було імпортовано 382 808 тонн продовольчого зерна, зокрема 61 894 тонни імпортовано в листопаді.

“Наразі ні законодавство ЄС, ні латвійське законодавство не обмежують імпорт продуктів харчування, зокрема зернових, з Росії”, – сказала Шице-Треде.

Також вона додала, що у неї немає інформації про те, який обсяг імпортованих зернових продуктів залишився в Латвії, а що вивезено далі в інші країни ЄС.

У Литві також виступають за обмеження імпорту продукції з РФ

Голова Литовської асоціації виробників зернових Аушріс Маціяуск закликав посилити контроль на латвійсько-литовському кордоні, щоб запобігти ввезенню зернових із Росії до Литви.

“Шокує те, що Латвія, а можливо, й інші сусідні країни, оскільки про це ніхто не знає через відсутність контролю, імпортують зерно з країни-агресора”, – заявив Маціяуск.

Санкції проти Росії

ЄС уже схвалив 11 пакетів санкцій проти Росії. Під обмеження потрапили, приміром, продукти, які можна вживати у виробництві знаряддя. Зокрема, до санкцій внесли фізичних та юридичних осіб, які відповідають за вторгнення в Україну і допомагають продовжувати війну.

Нині ЄС планує узгодити 12-й пакет антиросійських санкцій, що включає нові списки персональних обмежень, а також експортні санкції, зокрема щодо алмазів.

Нещодавно президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що зерно та інші продукти харчування з окупованих територій України має бути враховано в санкціях проти Росії.


rbc.ua

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

1 годину ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

1 годину ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

1 годину ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago