Categories: Новини

Латвія хоче заборонити імпорт російської сільськогосподарської продукції в ЄС

На його думку, слід передбачити заборону на ввезення російського зерна до країн ЄС, але зберегти транзитні можливості російського зерна до третіх країн, щоб не мати негативного впливу на глобальну продовольчу безпеку.

Цю ініціативу підтримав і президент Латвії Едгарс Рінкевичс. Директор Департаменту прикордонного контролю продовольства і Ветеринарної служби Латвії Івета Шіце-Треде повідомила, що за 11 місяців цього року через латвійські прикордонні контрольно-пропускні пункти з Росії було імпортовано 382 808 тонн продовольчого зерна, зокрема 61 894 тонни імпортовано в листопаді.

“Наразі ні законодавство ЄС, ні латвійське законодавство не обмежують імпорт продуктів харчування, зокрема зернових, з Росії”, – сказала Шице-Треде.

Також вона додала, що у неї немає інформації про те, який обсяг імпортованих зернових продуктів залишився в Латвії, а що вивезено далі в інші країни ЄС.

У Литві також виступають за обмеження імпорту продукції з РФ

Голова Литовської асоціації виробників зернових Аушріс Маціяуск закликав посилити контроль на латвійсько-литовському кордоні, щоб запобігти ввезенню зернових із Росії до Литви.

“Шокує те, що Латвія, а можливо, й інші сусідні країни, оскільки про це ніхто не знає через відсутність контролю, імпортують зерно з країни-агресора”, – заявив Маціяуск.

Санкції проти Росії

ЄС уже схвалив 11 пакетів санкцій проти Росії. Під обмеження потрапили, приміром, продукти, які можна вживати у виробництві знаряддя. Зокрема, до санкцій внесли фізичних та юридичних осіб, які відповідають за вторгнення в Україну і допомагають продовжувати війну.

Нині ЄС планує узгодити 12-й пакет антиросійських санкцій, що включає нові списки персональних обмежень, а також експортні санкції, зокрема щодо алмазів.

Нещодавно президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що зерно та інші продукти харчування з окупованих територій України має бути враховано в санкціях проти Росії.


rbc.ua

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

17 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

26 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

33 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

38 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

45 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

55 хв. ago