Categories: Новини

Загребуть навіть непридатних: ТЦК вигадали хитру “схему” для мобілізації

Адвокат Роман Сімутін розкрив причини частого випадку мобілізації осіб, які, здавалося б, мають право на відстрочку. Наприклад, студенти, які можуть користуватися правом на відстрочку, та особи із серйозними медичними вадами часто опиняються у війську, що, за словами адвоката, є результатом системи “шантажу” соціально-психологічними та юридичними методами.

Про це повідомляє сайт Стіна.

Сімутін описав схеми, за якими Територіальні центри кваліфікаційної комісії та військові комісаріати (ТЦК та СП) фактично можуть мобілізувати будь-кого. Він наголосив, що судовий захист у подібних справах може бути неефективним або займати великий проміжок часу, що дозволяє ТЦК використовувати ці прогалини для масової мобілізації.

Конкретно, адвокат зазначив, що коли особа звертається до ТЦК чи СП з заявою на відстрочку, і документи відхиляють, направляючи на медичний огляд, то після проходження медкомісії особі вручається повістка на відправку, і вимагають підписати її, ігноруючи право на відстрочку. Або в разі відмови може відбутися шантаж або погрози від воєнкомів.

Сімутін закликав до уваги до цієї проблеми та вказав на недоліки в системі судового захисту у випадках мобілізації, що потребує подальших змін і вдосконалень.

За висловлюванням адвоката, якщо вас незаконно включили до списків на військовий облік, існує можливість анулювати цей наказ, особливо у випадку, коли ви маєте обґрунтовані підстави для звільнення від військової служби, визначені статтею 26 Закону України “Про військову службу”.

Наприклад, наявність дружини з інвалідністю може бути однією з таких підстав. Проте, якщо ви були студентом, можливість успішного скасування цього рішення у суді обмежена, оскільки вказана стаття не передбачає відстрочки для колишніх студентів. Акт підписування повістки вказує лише на вашу добровільну готовність служити, оскільки ви не висловили протилежної позиції та не представили суду документи, які б підтверджували вашу заявлену позицію.

У такій ситуації адвокат рекомендує підписувати повістку з конкретними формулюваннями, наприклад: “Я не ухиляюся від мобілізації, оскільки відповідно до статті 23 Закону “Про мобілізацію” маю право на відстрочку у зв’язку з інвалідністю дружини. Підтверджуючі документи були подані такого-то числа, або відмовилися приймати такого-то числа”. Також можна вимагати виписування нової повістки з оновленими особистими даними.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ухилянти масово вдаються до маніпуляцій з дітьми, щоб уникнути мобілізації

З початком війни з'явилося багато нових проблем, пов'язаних із дітьми. Однією з них є використання…

2 хв. ago

Названо кольори, які старять жінку після 40: відмовтеся від них

Кожна жінка в будь-якому віці хоче виглядати молодо, проте не всі знають, як це зробити,…

6 хв. ago

Україна пустить з молотка картини та ікони зрадника Медведчука: що відомо

Україна знову виставить на продаж майно колаборанта Віктора Медведчука. Цього разу продадуть понад 100 картин та ікон,…

9 хв. ago

Європі може не вистачити людей у разі нападу Росії, – Foreign Policy

Напад Росії на країни Європи перетворюється з гіпотетичного сценарію на реальність, адже не проходить дня, щоб…

16 хв. ago

Син Байдена подав до суду на Fox News через відверті зображення

Син американського президента Хантер Байден подав позов до суду через незаконну публікацію відвертих кадрів у…

22 хв. ago

Адвокат рассказал о “ловушках” ТЦК при оформлении отсрочки от призыва

ТЦК и СП придумали новую "ловушку" для тех, кого есть право на отсрочку. Такое мнение высказал…

25 хв. ago