Готівку в доларах та євро возять до РФ в обхід санкцій: Кремль обмінює гроші на золото та срібло

Росія, попри санкції США та ЄС отримала близько 2,3 мільярда доларів у твердій валюті з країн, які не обмежили торгівлю з Москвою, таких як ОАЕ та Туреччина. Це свідчить про здатність Кремля обходити міжнародні санкції та забезпечувати собі фінансову стабільність. Банки обмінювали готівку з-за кордону на золото і срібло. 

Про це пише Reuters. За даними агентства, із березня 2022 року по грудень 2023 року до Росії було ввезено близько 2,3 мільярда доларів у твердій валюті. 

Росії вдалося обійти санкції завдяки гнучкості й співпраці з країнами, які не долучилися до міжнародних санкційних режимів. Зокрема, значні обсяги готівки були доставлені через ОАЕ та Туреччину, які не обмежили торгівлю з Росією. Проте більша частина транзакцій залишається анонімною – походження понад половини всієї ввезеної готівки не було вказане в митних документах.

Маловідома компанія “Аеро-Трейд” стала одним із найбільших декларантів ввезеної валюти, зареєструвавши 73 партії готівки на загальну суму близько 1,5 мільярда доларів. Водночас власник компанії Артем Мартинюк заявив, що сумнівається в автентичності цих митних документів, а сама компанія стверджує, що не займається постачанням валюти до Росії.

Документи, з якими ознайомилося агентство Reuters, показали різке зростання імпорту готівки до Росії безпосередньо перед вторгненням в Україну в лютому 2022 року. У період з листопада 2021 року по лютий 2022 року Росія імпортувала 18,9 мільярда доларів у банкнотах доларів і євро, що значно перевищує показники попередніх чотирьох місяців, коли було імпортовано лише 17 мільйонів доларів. Це може свідчити про те, що російські еліти та бізнесмени заздалегідь готувалися до можливих санкцій, накопичуючи тверду валюту.

Попри спроби російської влади зменшити залежність країни від твердої валюти, долари та євро залишаються важливими для росіян, особливо для тих, хто планує подорожі за кордон або займається імпортом. За словами Дмитра Польового, керівника відділу інвестицій Astra Asset Management в Росії, долар залишається надійною валютою для багатьох фізичних осіб у Росії.

Згідно з митними даними, значна частина валюти, що надходить до Росії, була пов’язана з оплатою дорогоцінних металів. Російські банки, зокрема, отримували готівку з-за кордону, обмінюючи її на золото і срібло. Це ще один спосіб обійти санкції та забезпечити країну необхідними валютними ресурсами.

Запровадження санкцій проти Росії стало одним із ключових інструментів міжнародного тиску після початку війни в Україні. Проте Росія демонструє здатність обходити ці обмеження, використовуючи різні схеми та залучаючи країни, які не підтримують санкції. Представник Єврокомісії заявив, що ЄС взаємодіє з третіми країнами, коли підозрює, що санкції обходяться, але не може коментувати окремі випадки.

На тлі загострення ситуації США готують нові санкції проти китайських організацій, які підтримують Росію. Це може включати китайські банки та компанії, що беруть участь у фінансових операціях з Москвою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік зіткнувся з ведмедем, залізши до його лігва: чим це закінчилося (відео)

Сербський блогер зняв на відео момент, коли він зіткнувся з ведмедем, залізши в його лігво.…

1 хв. ago

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

9 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

17 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

25 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

33 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

41 хв. ago