НБУ обмежує українців у купівлі годинників, ювелірних виробів, дорогоцінного каміння та металів за кордоном

Національний банк України відзавтра вносить зміни до чинних валютних обмежень.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за кордоном із використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків в іноземній валюті, для оплати низки товарів і послуг, зокрема годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо.

НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. грн в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків в іноземній валюті, на операції з кодами торговця 5094 (дорогоцінне каміння, метали та ювелірні вироби), 5944 (годинники, ювелірні вироби та срібні вироби) і 5972 (магазини монет і марок). Такий ліміт відповідає загальному ліміту, встановленому НБУ для розрахунків за кордоном платіжними картками, випущеними українськими банками до рахунків у національній валюті.

Необхідність у цьому НБУ обґрунтовує результатами аналізу із залученням банків і платіжних систем. Він підтвердив наявність спроб уникнути обмеження на купівлю банківських металів за межами України, встановленого НБУ на період дії воєнного стану.

Також встановлюється щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків в іноземній валюті, на операції з кодом торговця 6513 (агенти та менеджери з нерухомості). Операції з таким кодом використовуються для оплати комісії за управління, оплати за проживання та пов’язаних із цим комісій. Ліміт у 500 тис. грн враховує потреби українців, які перебувають за межами України або подорожують за кордоном, і задовольняє потреби 98% клієнтів банків, що здійснюють зазначені операції, запевнили в НБУ. Він дасть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відтоку капіталу з України в значних обсягах, заявили в НБУ.

Коломієць Надія

Recent Posts

Таємна війна РФ проти Ізраїлю: підбурювання та дезінформація

Витік інформації з Агентства соціального проектування (АСП), що базується в Москві, розкриває, яким чином Росія…

1 хв. ago

Трамп натякнув на швидку зустріч із Зеленським, – ЗМІ

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп натякнув на можливу зустріч із президентом України…

15 хв. ago

Готуйте гаманці: тарифи на комунальні послуги зростуть

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те,…

25 хв. ago

Ще одна країна обмежила експорт зброї в Ізраїль

Німеччина тимчасово призупинила частину експорту військових озброєнь до Ізраїлю на тлі судових позовів, у яких…

36 хв. ago

Соловйов висміяв солдатів РФ у прямому ефірі. ВІДЕО

Державна пропаганда РФ надіслала чіткий сигнал своїм солдатам, що скаржитися на так звані «м'ясні штурми»…

49 хв. ago

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

З травня 2024 року в Україні введено нові правила мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки зобов'язані пред'являти військово-обліковий…

53 хв. ago