Аварія на “синій” гілці в Києві: прокуратура назвала причину руйнування тунелю

За результатами комісійної будівельно-технічної експертизи зроблені висновки, що технічною причиною руйнування тунелю метро у Києві стала його неналежна експлуатація.

Як зазначається у повідомленні в Telegram-каналі Київської міської прокуратури, вона має результати експертизи, які спростовують заяви Комунального підприємства “Київський метрополітен” про начебто неякісне будівництво тунелів між затопленими станціями.

У прокуратурі зазначили, що проаналізувавши відомості, викладені в публікації офіційного порталу Київської міської ради Київської міської державної адміністрації, повідомляють, що в рамках досудового розслідування, яким встановлюються причини підтоплення тунелів між станціями метро “Деміївська” – “Либідська”, стороною обвинувачення було проведено низку необхідних експертиз.

“За результатами комісійної будівельно-технічної експертизи зроблені висновки про те, що технічною причиною руйнування тунелю метро стала його неналежна експлуатація. Проведеною експертизою досліджено якість будівництва тунелю, порушень та будь-яких відхилень, які призвели до розгерметизації даного тунелю, не встановлено”, – наголошується у повідомленні.

Також встановлено, що заходи з усунення потрапляння води в тунель виконувалися у період з березня 2011 року по грудень 2023 року без залучення фахівців науково-дослідних інститутів, метробуду, проектних та інших організацій або окремих фахівців, які б встановили причини пошкоджень та надали рекомендації щодо їх усунення.

“Інформуємо, що посадові особи КП “Київський метрополітен” не надавали результатів жодних експертиз, чи інших документів, на яких ґрунтуються їхні заяви про неякісні проектні рішення під час будівництва тунелю між станціями метро та начебто виявлені відхилення від проектних рішень при будівництві тунелю, що начебто і призвело до підтоплення”, – зауважується у повідомленні.

У прокуратурі також звертають увагу на те, що в повідомленні КП “Київський метрополітен” сказано, що “результати проведених досліджень на цей час дооформлюються”, водночас у січні 2024 році “в КМДА заявили, що отримали перші попередні висновки від Науково-дослідної судово-експертної установи”.

“Однак, навіть на запити слідства, посадовцями КП “Київський метрополітен” та КМДА вказані висновки не надані до органу досудового розслідування”, – зазначили в прокуратурі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

47 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

48 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

50 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago