У моду повернулися легендарні літні туфлі: діти крадуть їх із шаф батьків

Всім нам чудово знайомі старі-добрі мокасини – шкіряне взуття з ноткою ностальгії та романтичного бохо стилю. Їхня зручність, окрім м’якої посадки на нозі, полягає ще і в тому, що носити це взуття можна влітку як на пляж під стильні шорти, так і в офіс до штанних костюмів, в поєднанні з іншими шкіряними оздобами на кшталт сумок, пасків та виразних клатчів.

Трендом сезону весна-літо 2024 стали так звані топ-сайдери – Top-Siders – це модель чоловічого або жіночого взуття, пара з текстилю або шкіри, яка спочатку призначалася для носіння на палубах яхт. Кажуть, винахідник цього взуття Пол Сперрі задумав його після того, як в 1935 році послизнувся на палубі свого вітрильника і впав за борт у Лонг-Айлендську затоку. 

Так народилося взуття для човнів з простим шкіряним верхом і нарізною гумовою підошвою, що імітувала гребені на лапах його кокер-спанієля. Пан Сперрі навіть запатентував процес виготовлення цих канавок, що отримав назву “сипінг”, у 1937 році. Це взуття, створене за часів президентства Рузвельта, нині активно переосмислюється і відкривається заново, наполягають модні експерти в матеріалі NYTimes.

Спершу значною відмінністю між топ-сайдерами та мокасинами було їхнє призначення. Перші створювалися для зручного керування яхтою, другі – для щоденного носіння. Підошва мокасин має забезпечувати комфорт, тому її роблять м’якою та з мінімальним рельєфом. Підошва топ-сайдерів мала гарантувати, що їхній власник не випаде за борт, послизнувшись на палубі.

Сьогодні, як ви розумієте, ця межа між видами взуттями дещо стерлася. Топ-сайдери стали частиною елегантної моди на світових подіумах та повсякденного побуту багатьох з нас. Тож, напевно, не буде величезною помилкою, якщо ми узагальнимо підхід і далі вестимемо мову про мокасини та тренд на них, з топ-сайдерами включно. 

Туфлі-мокасини повернулись!

Мокасини є символом всього “преппі”. Майже зниклі як елемент стильного гардеробу, вони знову повернулмся на арену та стали гарячим трендом. Про це також пише Vogue, спостерігаючи за поширенням модного взуття в морському стилі.

Довідка. Preppy – це модний стиль, що нагадує одяг учнів на підготовці до вступу до елітних приватних шкіл США як от Йель, Прінстон, Гарвард тощо. Саме скорочення походить від англійського слова “preparatory” – підготовчий. Преппі-стайл зародився як субкультура всередині XX століття. 

Туфлі-мокасини опинились на подіумі Miu Miu цієї весни в Парижі, в колекції, яку багато хто вважає однією з найкращих колекцій Міучча Прада для цього лейблу за останні роки. Вони також були на показі чоловічого одягу Fendi восени 2024 року в Мілані, де взуття у стилі мокасинів було відштамповане під крокодилячу шкіру. 

Нещодавно дизайнер зі світовим ім’ям Billy Reid зізнався, що носить мокасини з 15 років, а перші навіть заклеював скотчем, бо зносив їх до дірок. Сьогодні ж, за словами модельєра, його власні мокасини з глибини батьківської шафи “підкрадає” син дизайнера.

Модні експерти переконані, що новий інтерес до мокасинів може бути щоразу викликаний ким або чим завгодно:

  • новим ритейлером, який їх продає,
  • дизайнером, який їх відкриває для себе,
  • людиною з Instagram або TikTok, яка вміло носить мокасини,
  • або навіть втомою від кросівок, які потребують забагато “модних інструкцій”.

Незалежно від цього, за словами експертів, спрацьовує феномен – завжди здається, ніби люди бачать мокасини вперше! Цей вид взуття не втрачає своєї актуальності та доречності з часом.

Сьогодні, попри варіанти топ-сайдерів в популярних кольорах та версії металік, резонує саме класична версія цього взуття. Секрет ось у чому: такі фасони, як топ-сайдери, ґрунтуються на функціональності, а не на моді. Одночасно з тим вони завжди знову входять в моду. Таким чином антимодна атмосфера “туфель для човнів” є невід’ємною частиною їхньої привабливості.

“Зараз стиль працює так, що ви можете черпати натхнення в зручній класиці і робити з неї все, що вам заманеться. Я можу зайти в комісійний магазин, знайти пару джинсів від Dior, в яких, можливо, хтось помер, одягнути їх з піджаком і мокасинами, й, хоча це не повинно працювати, це працює”, – пояснив Біллі Рід.

Думка українського стиліста

Ми поцікавилися думкою українсього стиліста Кирила Савченка з приводу того, чи варто українцям звернути увагу на новий тренд, які саме моделі стануть актуальними (з яких тканин, кольорів тощо), та під що їх носитимуть. 

“Звичайно! Мокасини, вони ж і туфлі-мокасини, це взуття, яке має глибокі корені в американській індіанській культурі, і вони завжди відображали деякі аспекти культури та стилю життя. Останнім часом вони повертаються в моду, але з новими інтерпретаціями та додатковими елементами стилю”, – пояснив модний експерт.

На його глибоке переконання, модні моделі мокасинів можуть мати різноманітні дизайнерські рішення, включаючи акценти у вигляді кріплення, фурнітури або вишивки. Щодо матеріалів, крім класичної шкіри або замші, сьогодні популярні варіації з текстилю, штучної шкіри та навіть натуральної раттанової (ротангової – прим. ред.) основи.

“У плані кольорів, більшість дизайнерів пропонують природні відтінки, такі як бежевий, коричневий, чорний, але також є можливість вибору яскравих і навіть неонових варіацій, особливо в літній сезон”, – підкреслив стиліст.

Що стосується способу носіння, то мокасини можна комбінувати з різними стилями одягу, від кежуал до бізнес-кежуал. Вони чудово поєднуються як з джинсами і футболками, так і зі спідницями або брюками і сорочками, створюючи комфортний, але стильний образ для різних ситуацій.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

14 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

20 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

20 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

20 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

2 дні ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

2 дні ago