КМДА почнуть масово відключати боржників за тепло від опалення

У КМДА розробляють рішення, що повинні вплинути на власників житла, в яких є борги за опалення. Адже саме на несплаті за цю послугу накопичується найбільше комунальних боргів, а відрізати квартири від опалення наразі неможливо. При цьому на списання боргів розраховувати не варто.

Про проєктні рішення, що мають вплинути на власників житла-неплатників за опалення, розповіла експертка з питань ЖКГ Крістіна Ненно в ефірі “Новини LIVE”. Вона нагадала, що саме в цій галузі накопичується найбільше боргів у населення.

“КМДА розробляє проєктні рішення, які можуть вплинути на боржників, у т.ч. на відключення їх від централізованого опалення. Тому, що це – найбільша частина витрат і боргів, це ті послуги, за які, навіть якщо ви не сплачуєте, – вам їх не відріжуть, і трубу по стояку не перекриють, тому, що ті, хто проживають вище вас, – сумлінні платники, і змусити їх страждати через сусіда – так це не працює, ми в цивілізованій країні”, – зазначила фахівчиня.

Крістіна Ненно зазначила, що існування боргів є великою проблемою, а шляхи вирішення питання не є очевидними. Списання боргів не буде справедливим рішенням, адже воно надасть перевагу неплатникам, а також стимулюватиме інших, сумлінних платників, припиняти платити за послугу. А заборгованості накопичуються або в тих домогосподарствах, де немає, чим сплачувати (а отримати субсидію родина з якоїсь причини не здатна), або у власників великого обсягу нерухомості.

“Вони виїхали за кордон, нерухомість стоїть – і вони просто не хочуть сплачувати”, – зазначила Крістіна Ненно.

Кожен десятий киянин не сплачує за тепло, якщо розбити їх борг на всіх, вийде 6900 грн на людину

Нагадаємо, КП “Київтеплоенерго” заборгувало НАК “Нафтогаз України” 20,7 млрд грн. Якщо розділити цю суму на всіх киян, вийде, що кожен мешканець столиці повинен буде сплатити 6900 грн. Втім, газовий монополіст має наміри реструктуризувати частину цього боргу, що утворювався впродовж багатьох років, починаючи приблизно з 2018-го.

Крим цього, сумарний борг киян перед КП “Київтеплоенерго” становить 7,5 млрд грн. При цьому 16% з усіх споживачів накопичують заборгованості тривалий час, не звертаючись по реструктуризацію. А кожен десятий киянин за весь опалювальний сезон 2023-2024 не сплатив за послуги жодного разу.

Романчук Микола

Recent Posts

Швидка піца з лаваша за 15 хвилин: рецепт страви для перекусу

Для перекусу можна готувати будь-які смачні та ситні страви з лавашу, овочів, яєць, хліба, сиру,…

8 хв. ago

Британського мандрівника шокував нудистський курорт у Франції (фото)

На атлантичному узбережжі Франції британський мандрівник Ендрю Велч (Andrew Welch) відшукав курорт, на якому відпочивають прихильники…

17 хв. ago

Приставлять до кожного: на дітей у школах чекають зміни

Для всіх наших шанованих читачів, які виховують дітей шкільного віку, є важлива інформація. Справа в…

25 хв. ago

Як супермаркети обманюють та порушують права кожного українця: ви навіть і не здогадувалися

В Україні покупці не зобов'язані платити за пошкоджені чи зламані товари, як пояснюють експерти з…

33 хв. ago

Українці можуть залишитися без стабільного мобільного зв’язку взимку: у чому причина

Українські мобільні оператори не зможуть виконати вимогу Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) щодо…

42 хв. ago

Нові правила спадкування можуть залишити українців без житла

В Україні на горизонті нові правила спадкування, які можуть стати справжнім ударом для багатьох українців,…

50 хв. ago