У київському метро проведуть масштабне позапланове обстеження тунелів на усіх трьох лініях

КП “Київський метрополітен” планує провести обстеження ділянок тунелів метро на усіх трьох лініях столичної підземки. Йдеться про позапланове обстеження ділянок загальною довжиною у 3,7 км, що становить 5,3% від загальної довжини тунелів столичного метро. Компанія, що проводитиме обстеження, має надати свої висновки чи рекомендації після завершення процесу.

Про проведення позапланового обстеження Інформатор дізнався з тендеру, що був оголошений КП “Київський метрополітен” ще 10 квітня. Згідно з документацією, йдеться про окремі ділянки загальною довжиною у 3,7 км на усіх трьох лініях метрополітену Києва: Святошинсько-Броварській (“червоній”) – 300 метрів, Оболонсько-Теремківській (“синій”) – 1,7 км, Сирецько-Печерській (“зеленій”) – 1,7 км. У технічній специфікації до тендеру зазначено, що перевірити треба ділянки перегінних тунелів та станційних тунелів “по І та ІІ головних коліях, тунелі камер з’їздів та тунелів службово-з’єднувальної вітки.

За умовами, прописаними в тендерній документації, обстеження має відбуватися у нічний час, з 01:10 до 04:40 – після припинення руху електропоїздів та зняття напруги на контактну рейку до, відповідно, початку подачі напруги зранку. Виконавець робіт має спочатку провести підготовку до обстеження, зробити попереднє обстеження проблемних ділянок, а далі – “основне обстеження”, після чого від нього чекатимуть на звіт за результатами проведеної роботи.

Від виконавця чекатимуть на виявлення дефектів та пошкоджень оправи тунелів. Він матиме провести їх фіксацію, обмір, ескізування, а також визначити причини їх виникнення. Також компанія, яка проводитиме дослідження, має надати геофізичні дослідження стану затунельного ґрунтового простору і визначити міцність конструкції тунелю “в зонах найбільших розрахункових зусиль”.

Де саме на кожній з ліній київського метро знаходяться найбільш проблемні ділянки тунелів, не конкретизується. У документі також зазначено, що наприкінці виконавець має скласти висновки (рекомендації) щодо технічного стану, умов подальшої експлуатації тунелів та необхідності проведення робіт з капітального ремонту. Очікувана вартість робіт з обстеження, згідно тендерної документації, складала 13,1 млн грн.

Проте на тендер подалися одразу вісім учасників, серед них – як відомі компанії, так і новачки, і навіть один ФОП. Сам аукціон було проведено 23 квітня, і, за даними ProZorro, у ньому перемогло ТОВ “Архбудзем”, яке готове виконати роботи за 3,4 млн грн. Той факт, що переможець запропонував наднизьку ціну, відмічено у рішенні КП – воно запитало у ТОВ “Архбудзем” обґрунтування для такої “аномально низької ціни”. Згідно з даними Youcontrol, це ТОВ зареєстроване у селі Буки Житомирської області та має статутний капітал у 1 тис грн.

Наразі рішення про оголошення ТОВ “Архбудзем” переможцем конкурсу ще не прийняте. Зазначимо, що самий намір провести позапланове обстеження тунелів метрополітену з’явилося лише після звільнення колишнього директора КП “Київський метрополітен” Віктора Брагінського. Відтак, воно, найімовірніше, було одним з найперших кроків на посаді нового в.о. директора київської підземки, головного інженера метро Віктора Вигівського.

Ольга Степанова

Recent Posts

Які топ-10 якостей потрібні комбригу, щоб реально тримати фронт

Які ТОП-10 якостей потрібні комбригу, щоб реально тримати фронт: Стати лідером для тисяч людей, створити…

26 хв. ago

Будуть ходити пішки? Чи можуть ухилянти втратити можливість керувати автомобілем

В Україні продовжує тривати загальна мобілізація та воєнний стан. Військовозобов'язаними є чоловіки від 18 до 60 років,…

31 хв. ago

Колишня агентка ЦРУ розповіла, як приховувала від чоловіків, чим заробляє на життя (фото)

Колишня працівниця ЦРУ розповіла, як їй доводилося приховувати свою професію у стосунках. Деталями поділились у виданні Newsweek 1…

35 хв. ago

Заброньованих чоловіків побільшає: Кабмін різко збільшив норми

Міжвідомча робоча група, яка займається організацією мобілізації військовозобов'язаних держслужбовців та співробітників держпідприємств, одержала дозвіл уряду…

37 хв. ago

Усі блакитноокі люди родичі один одного: і взагалі вони мутанти

Українці часто кароокі чи чорноокі. Натомість у США блакитні очі має більш ніж кожна четверта людина. У Великобританії…

38 хв. ago

У США розпочалося будівництво першої «розумної» дороги: які її особливості

Стартап Cavnue розпочав будівництво першої «розумної дороги» в США на тримильній (майже 5 км) ділянці…

40 хв. ago