Поштова площа та станція метро опинилися під реальною загрозою обвалу – архітектор

Поштова площа у Києві та станція метро з відповідною назвою опинилися у критичному стані. Наразі ця місцевість опинилася під загрозою обвалу, а експерти кажуть, що туди вже не можна пускати людей. Причина у підземному торговельному центрі, який не добудували. 

Про це йдеться у матеріалі “ТСН”. За словами експертів, на “Поштову” вже зараз не можна пускати людей через небезпеку.

Зазначається, що про недобудований ТЦ згадали на останньому засіданні тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань Києва. У столичної влади поцікавилися, чи існує загроза для станції метро, адже у недобудові нібито зберігається вода. Виконувач обов’язків голови КП “Київський метрополітен” Віктор Вигівський запевнив, що ситуація контрольована, і станцію не затопить. Втім, члени комісії на слово не повірили, тому вирішили перевірити самостійно.

Автор проєкту реконструкції Поштової площі архітектор Андрій Миргородський заявив, що частина цієї місцевості стоїть на тимчасових палях, які потрібно негайно зміцнити. В іншому випадку може статися обвал. За його словами, реальної картини стосовно стану споруд під площею ніхто не знає. Також невідомо, як саме це може вплинути на роботу метро.

“Площа тримається на тимчасових опорах, які встановили ще 10 років тому. Такі опори можуть слугувати декілька місяців, а далі їх потрібно замінити на монолітні, які простоять сотні років. Цього не було зроблено. Тому сказати, як вони себе покажуть у подальшому, — складно”, – додав він.

Архітектор наголосив, що конструкції не розраховані на тривалу експлуатацію та на великий потік людей, який навантажує верхню плиту перекриття на Поштовій площі. Він назвав “дивом”, що площа ще тримається, однак ситуація може стати катастрофічною. На його думку, з конструкціями під площею потрібно щось робити: або засипати приміщення підземного ТЦ землею, або ж добудувати там музей.

Миргородський зазначив, що у 2017 році не потрібно було зупиняти роботи під “Поштовою”. За його словами, площу ніхто не здавав в експлуатацію, і ніхто не перевіряв надійність підпірних конструкцій.

“Вже зараз не можна пускати на площу людей — це реальна небезпека. Вона, повторюся, тримається на тимчасових конструкціях. А це рівноцінно ходьбі по мінному полю”, – додав архітектор.

У Києві можуть закрити ще дві станції метро

Близько тижня тому у ЗМІ з’явилася інформація, що у Києві збираються закрити дві станції метрополітену на “синій” гілці. Йдеться саме про “Почайну” та “Тараса Шевченка”. Крім того, є питання і до технічного стану станції “Поштова площа”.

Пізніше у метрополітені заявили, що в роботі цих станцій змін не заплановано. 

Відповідно до тендера з розробки проєктної документації, що відбувся в листопаді 2023 року, опрацьовується робочий проєкт планового капітального ремонту між цими станціями без зупинки руху поїздів. Однак остаточні проєктні рішення визначать після проходження державної експертизи.

Нагадаємо, у грудні 2023-го рух поїздів на Оболонсько-Теремківській лінії метрополітену було частково припинено через загрозу підтоплення, вказує РБК-Україна. Зупинили рух станціями “Деміївська”, “Голосіївська”, “Васильківська”, “Виставковий центр”, “Іподром” та “Теремки”. Крім того, на ділянці між станціями “Почайна” та “Тараса Шевченка” метро просідає тунель. Його можуть закрити на частковий ремонт.

Ольга Степанова

Recent Posts

ЗСУ ліквідували вісім офіцерів армії РФ (фото)

Збройні сили України ліквідували вісім офіцерів армії Російської Федерації. Про це повідомив полковник Збройних сил України, журналіст Анатолій Штефан…

6 хв. ago

Співробітники ТЦК масово змінили локацію: де тепер найчастіше роздають повістки ухилянтам

Останнім часом співробітники ТЦК масово змінюють свої "улюблені" локації в містах і перебираються поближче до…

12 хв. ago

Унікальна та водночас проста: яка улюблена страва принцеси Діани

Принцеса Діана на відміну від інших членів королівської сім'ї була не вибагливою щодо їжі. За словами…

22 хв. ago

У США помер чоловік, якому вперше пересадили генетично модифіковану свинячу нирку

62-річний Річард Слейман був першим пацієнтом, якому пересадили генетично модифіковану свинячу нирку. Чоловік помер майже…

30 хв. ago

До України після заморозків з дощами прийде потепління: дата і прогноз на тиждень

В Україні наступного тижня, 13-19 травня, будуть заморозки та короткочасні дощі. Водночас очікується потепління вже з 17…

35 хв. ago

Користувачі соцмереж жартують про Євробачення-2024: добірка мемів

У шведському Мальме пройшов фінал пісенного конкурсу Євробачення 2024 року. Як відомо, перемогу здобули представники Швейцарії …

54 хв. ago