Стало відомо, які мости Києва можуть обвалитися будь-якої миті

Серед п’яти автомобільних мостів столиці, що поєднують правий та лівий береги Києва, найбільше занепокоєння фахівців викликає стан мостів Метро та Патона.  Наразі вони є одними з найбільш проблемних інфраструктурних об’єктів столиці, якими треба було займатися, як кажуть, ще позавчора. Як мінімум, обидва мости давно мали б бути закриті, аби щоденно не наражати на небезпеку життя водіїв та пішоходів, але поки на аварійних перегонах мосту Метро буде встановлено тимчасові металеві підтримуючі конструкції.

Про це у коментарі агентству УНІАН  повідомив гендиректор комунальної корпорації “Київавтодор” Олександр Федоренко. Як зазначає транспортний експерт Дмитро Беспалов, і міст Метро, і міст Патона досягли абсолютно непрацездатного стану. Проте кожного дня ними їздить понад 100 тисяч транспортних засобів, незважаючи на тріщини в опорах та вкриті корозією балки. А перевірки стану мостів, які мають проводитися раз на рік, в Києві відбуваються час від часу.

Наприклад, міст Патона останнього разу інспектували ще у 2020 році. Так, проїзд ним вже досить довгий час обмежено, рух вантажівок заборонено, втім, його стан весь час погіршується. При цьому столична влада перекидає відповідальність на центральну: у серпні 2024 року вона закликала уряд негайно виділити кошти на реставрацію. Хоча фахівці попереджають – міст може обвалитися у будь-яку мить. Так влітку цього року директор Інституту електрозварювання ім. Патона Ігор Крівцун у інтерв’ю виданню LIGA.net зазначив, що міст Патона не лише перебуває в аварійному стані, а й взагалі дуже скоро стане непридатним.

Щодо мосту Метро, який мають “підтримати” металевими конструкціями, підготовчі роботи до великого ремонту, який триватиме до липня 2026 року, вже почались. В середині вересня Інформатор побував на будівельному майданчику, який облаштовано на пляжі Венеційського острова, поряд із конструкціями метромоста. Там працювала важка техніка: декілька потужних кранів вивантажували важкі металеві палі, які саме почали забивати в дно Дніпра біля берега. 

Діагноз “втомлений міст” був наданий мосту Метро у 2023 році, коли тодішній очільник Київського метрополітена Віктор Брагінський визнав, що стан мосту є якщо не аварійним, то точно не бездоганним. Тоді він запевнив, що з точки зору саме метрополітену все гаразд, небезпеки для пасажирів немає, але міст треба ремонтувати. Сьогодні фахівці говорять про те, що тривалість життя обох мостів – непередбачувана, воно може закінчитися в будь-яку мить із жахливими наслідками.

Коли КМДА почала штовхати уряд вперше, і як вирішилося питання з метромостом

Нагадаємо, ще у січні 2024-го Інформатор писав про нагадування від КМДА про те, що мости Метро та Патона в Києві офіційно перебувають у стані непрацездатності. Втім, сотні тисяч автомобілів продовжують їздити цими мостами. Ще тоді адміністрація столиці звернулася до уряду вперше з нагадуванням про необхідність проводити ремонт обох мостів, щоб уникнути транспортного колапсу у столиці.

Згодом ми розповідали, що Комунальна корпорація “Київавтодор” у травні 2024 року оголосила тендер на протиаварійні роботи на мосту Метро. Роботи триватимуть до кінця 2026 року. Коли все виконають, то компанії-підряднику мають заплатити понад 2 млрд грн.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

В Україні похолодає: синоптик попередив про різку зміну погоди

Вже на вихідних, 28 та 29 вересня, в Україні очікується різка зміна погоди. В західних областях опуститься…

6 хв. ago

РФ накопичила ракети для нового масованого удару по Україні: коли може відбутися атака

Армія Російської Федерації може вдатися до потужної масованої ракетної атаки по Україні вже найближчими днями. Максимум — тижнями.…

10 хв. ago

Українські біженці у Чехії страждають від депресії: дані дослідження

Значна частина українських біженців, які проживають у Чехії, стикаються з проблемами психічного здоров'я. Зокрема, майже…

17 хв. ago

“Бояться руйнування”: РФ стягує до Кримського мосту додаткові системи ППО, — Риженко

Росія відновила рух Кримським мостом, але боїться нового потужного удару по ньому, тому стягує туди додаткові…

32 хв. ago

Яку техніку можна під’єднувати до портативної зарядної станції?

Портативні зарядні станції стають дедалі популярнішими завдяки своїй здатності забезпечувати резервне живлення під час вимкнення…

4 години ago

Один з найдорожчих у Лос-Анджелесі: як виглядає особняк Анджеліни Джолі за 25 мільйонів

Анджеліна Джолі – ікона стилю для поколінь. Бездоганний смак зірки поширюється, зокрема, і на її…

4 години ago