Стало відомо, які мости Києва можуть обвалитися будь-якої миті

Серед п’яти автомобільних мостів столиці, що поєднують правий та лівий береги Києва, найбільше занепокоєння фахівців викликає стан мостів Метро та Патона.  Наразі вони є одними з найбільш проблемних інфраструктурних об’єктів столиці, якими треба було займатися, як кажуть, ще позавчора. Як мінімум, обидва мости давно мали б бути закриті, аби щоденно не наражати на небезпеку життя водіїв та пішоходів, але поки на аварійних перегонах мосту Метро буде встановлено тимчасові металеві підтримуючі конструкції.

Про це у коментарі агентству УНІАН  повідомив гендиректор комунальної корпорації “Київавтодор” Олександр Федоренко. Як зазначає транспортний експерт Дмитро Беспалов, і міст Метро, і міст Патона досягли абсолютно непрацездатного стану. Проте кожного дня ними їздить понад 100 тисяч транспортних засобів, незважаючи на тріщини в опорах та вкриті корозією балки. А перевірки стану мостів, які мають проводитися раз на рік, в Києві відбуваються час від часу.

Наприклад, міст Патона останнього разу інспектували ще у 2020 році. Так, проїзд ним вже досить довгий час обмежено, рух вантажівок заборонено, втім, його стан весь час погіршується. При цьому столична влада перекидає відповідальність на центральну: у серпні 2024 року вона закликала уряд негайно виділити кошти на реставрацію. Хоча фахівці попереджають – міст може обвалитися у будь-яку мить. Так влітку цього року директор Інституту електрозварювання ім. Патона Ігор Крівцун у інтерв’ю виданню LIGA.net зазначив, що міст Патона не лише перебуває в аварійному стані, а й взагалі дуже скоро стане непридатним.

Щодо мосту Метро, який мають “підтримати” металевими конструкціями, підготовчі роботи до великого ремонту, який триватиме до липня 2026 року, вже почались. В середині вересня Інформатор побував на будівельному майданчику, який облаштовано на пляжі Венеційського острова, поряд із конструкціями метромоста. Там працювала важка техніка: декілька потужних кранів вивантажували важкі металеві палі, які саме почали забивати в дно Дніпра біля берега. 

Діагноз “втомлений міст” був наданий мосту Метро у 2023 році, коли тодішній очільник Київського метрополітена Віктор Брагінський визнав, що стан мосту є якщо не аварійним, то точно не бездоганним. Тоді він запевнив, що з точки зору саме метрополітену все гаразд, небезпеки для пасажирів немає, але міст треба ремонтувати. Сьогодні фахівці говорять про те, що тривалість життя обох мостів – непередбачувана, воно може закінчитися в будь-яку мить із жахливими наслідками.

Коли КМДА почала штовхати уряд вперше, і як вирішилося питання з метромостом

Нагадаємо, ще у січні 2024-го Інформатор писав про нагадування від КМДА про те, що мости Метро та Патона в Києві офіційно перебувають у стані непрацездатності. Втім, сотні тисяч автомобілів продовжують їздити цими мостами. Ще тоді адміністрація столиці звернулася до уряду вперше з нагадуванням про необхідність проводити ремонт обох мостів, щоб уникнути транспортного колапсу у столиці.

Згодом ми розповідали, що Комунальна корпорація “Київавтодор” у травні 2024 року оголосила тендер на протиаварійні роботи на мосту Метро. Роботи триватимуть до кінця 2026 року. Коли все виконають, то компанії-підряднику мають заплатити понад 2 млрд грн.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Стюардеса застерегла туристів від повторення поширеної помилки: стосується багажу

Ні для кого не секрет, що за туристами під час відпустки полюють полчища шахраїв і…

3 хв. ago

Штраф за ремонт авто: з водіїв здирають солідні суми за поширене порушення

Раніше для багатьох українських водіїв ремонт автомобіля просто на вулиці біля дому був звичайною справою.…

7 хв. ago

“Плюс сто мільярдів”: у Раді назвали критерії роботодавця для економічного бронювання

У Раді напрацювали концепцію економічного бронювання з врахуванням можливостей компаній, які працюють у регіонах з різним рівнем…

9 хв. ago

Міський радник 15 років підглядав за жінками у спальнях та ваннах, записуючи відео

Міський радник у Західному Йоркширі (Велика Британія), який керував ІТ-бізнесом, Роберт Голден використовував приховані камери,…

14 хв. ago

“Це інша людина”: чоловік уперше за 20 років зробив нову стрижку (відео)

Перукар на ім'я Річмонд часто демонструє стрижки своїх клієнтів, які набирають мільйони переглядів у соцмережах.…

32 хв. ago

Дуже тривожний дзвінок! В Україні раптово зникли горобці – що це означає

Орнітологи України висловлюють занепокоєння щодо помітного скорочення чисельності горобців у міських районах, тенденція, яка зберігається…

37 хв. ago