Військовий експерт дав прогноз: чи справді Путін готує наступ на Київ із Білорусі

Днями російські ЗМІ повідомили, що Путін нібито «відчув слабкість» України та «готовий йти до переможного», зокрема здійснити ще один наступ на Київ з Білорусі та спробувати захопити Харків.

Наскільки це реально з воєнної точки зору? На це питання сайту Charter97.org відповів український військово-політичний оглядач групи «Інформаційний опір» Олександр Коваленко :

— На сьогодні — це взагалі нереально. Пояснюю: у 2022-му році на території Білорусі було сформовано 40-тисячне угруповання особового складу, яке брало участь у наступі на Київ. То були елітні підрозділи, десантура, представники спецназу. Це були найбільш підготовлені, оснащені та укомплектовані підрозділи.

Вони мали підтримку як із повітря, так і із землі. Який результат? Жодного! Буквально за місяць бігли назад і взагалі покинули Північний плацдарм.

З цього можна зробити висновок, що навіть елітні десантура та спецназ (за всієї підтримки) ніяк не здатні виконати таке бойове завдання.

— Яку кількість може виконати?

— Тут включається одразу військова теорія. Якщо ми говоримо про велике місто-мільйонер, то все залежить від того, які на нього мають плани: вступити в міські бої або взяти його в оточення.

Від цього залежить, яка має бути кількість ресурсу. На маленьке містечко Авдіївка російським окупантам знадобилося людського ресурсу понад 120 тисяч. І це без витрат механізованих компонентів! Скільки тоді має піти на Київ? Такого угруповання зараз ніде біля кордонів України немає.

Для того, щоб наступати на Київ, Путіну потрібно десь 500 тисяч угруповань за станом сьогоднішньої російської армії. До речі, в Україні у зоні бойових дій на всіх чотирьох плацдармах – 470 тисяч. Російський військово-промисловий комплекс та мобілізаційна система буквально тріскотять по швах, щоб компенсувати втрати, які щомісяця РФ зазнає в Україні.

Як вони в таких умовах зможу зібрати ще й угруповання, яке змогло б наступати, оточити та захопити Київ? Ніяк.

— Тоді з якою метою подібне з’являється у російських ЗМІ?

– Інформаційно-психологічна спеціальна операція (ІПЗГ). З метою залякування, створення паніки це дуже важливі елементи під час війни.

Паніка, хаос, створення загроз, морально-психологічний тиск використовують у тому числі для на соціум противника. Росіяни постійно цим займаються: наступатимуть на Одесу, на Харків, захопимо Сумську область тощо. Вони постійно тиснуть психологічно.

У будь-якому разі, навіть якщо буде подібна загроза, то в Україні є полк імені Кастуся Калиновського. Так само, як і російські добровольці, вони можуть почати робити певні дії щодо злочинного режиму Лукашенка. З метою його повалення. Хто знає, все може бути.

Лисенко Катерина

Recent Posts

“Подарунок від українських платників податків ворогу”: аналітики показали укріплення під Харковом

За інформацією українських OSINT-дослідників, загородження лежать на півночі Харківської області без діла з минулого літа,…

7 хв. ago

За бійку з крокодилом дівчині вручать медаль від короля Чарльза III

Жінка, яка відбила напад крокодила, увійшла до першого королівського списку цивільної галантності. Джорджія Лорі (на фото з…

16 хв. ago

Посилення мобілізації: кого з чоловіків заборонено призивати до ЗСУ з 18 травня

18 травня набуде чинності новий закон про мобілізацію в Україні. Документ визначає категорії громадян, яких не…

26 хв. ago

Побиття одеситки представником ТЦК розслідуватиме спецпрокуратура – Міноборони

У Міністерстві оборони відреагували на інцидент з одеським ТЦК, працівника якого звинуватили у тому, що…

33 хв. ago

Не носіть їх: джинсові моделі від яких краще відмовитись цього року

Джинси — це напевно найпопулярніший елемент гардероба. Проте кожного року тренди на джинси змінюються, деякі…

38 хв. ago

Спливли тільки зараз: знімки 1986 року показують, який вигляд мали “інопланетяни” (фото)

Незвичайна подія трапилася в університеті Павії в Італії 1986 року Один із професорів зробив, на…

46 хв. ago