Київ на другому місці з європейських столиць за дешевизною проживання – рейтинг

Вартість проживання у Києві знизилася у першому півріччі 2024 року, проти попередніх шістьох місяців. Крім української столиці до переліку найдешевших для життя міст нашої країни увійшли Одеса та Львів. А от “найдорожчими” з усіх міст, що досліджувалися в рейтингу, стали швейцарські Женева і Цюрих.

Дані про вартість життя опублікував рейтинг найбільшої у світі бази даних про вартість життя Numbeo. Таку інформацію оновлюють кожні пів року, і цього разу Київ суттєво здешевшав. При складанні рейтингу враховуються середні витрати сім’ї з чотирьох осіб на основні товари та послуги, а саме: ціни на продукти, оренду житла, вартість харчування в ресторанах і середню зарплату.

За базовий показник у 100% брали рівень вартості життя у Нью-Йорку. Зокрема, у рейтингу Numbeo Київ посів 199 місце з показником 28,6% (у січні 32,3%) серед 218 міст, що досліджувалися. Одеса зайняла 202 сходинку з 27,2% (січень – 29,5%), а Львів – 204 з показником 25,8% (січень – 28,4%).

Отже, у Києві життя дешевше ніж у Нью-Йорку на 72%. Зокрема:

  • оренда житла в столиці України на 89% дешевша, ніж у Нью-Йорку;
  • ціни на продукти нижчі на 73%;
  • ціни в ресторанах – на 76% нижчі ніж у Нью-Йорку;
  • середня зарплата в Києві значно нижча – на 57% порівняно з Нью-Йорком.
  • Зниження вартості життя в трьох містах України порівняно з минулим роком пов’язують з економічними труднощами, спричиненими війною.

Очолюють рейтинг швейцарські Женева та Цюрих. Поряд з українською столицею опинилися столиці країн, що є недружніми до України – Тегеран, столиця Ірану (29%, 198 позиція у рейтингу) та Мінськ (27,8%, 200 позиція). Також відносно близько до українських міст – столиці центральноазійських держав: Ташкент, Узбекистан (27,8%, 201 позиція) та Бішкек, Киргизстан (29%, 197 позиція).

Столиця Грузії, Тбілісі, розташувалася на 153 сходинці (35,7%), болгарська Софія на 132 позиції (40,8%), румунський Бухарест займає 130 сходинку (41,3%). Будапешт обійняв 117 сходинку (43,6%), поряд з ним, на 115 місці – Варшава (43,9%).

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago