Київ на другому місці з європейських столиць за дешевизною проживання – рейтинг

Вартість проживання у Києві знизилася у першому півріччі 2024 року, проти попередніх шістьох місяців. Крім української столиці до переліку найдешевших для життя міст нашої країни увійшли Одеса та Львів. А от “найдорожчими” з усіх міст, що досліджувалися в рейтингу, стали швейцарські Женева і Цюрих.

Дані про вартість життя опублікував рейтинг найбільшої у світі бази даних про вартість життя Numbeo. Таку інформацію оновлюють кожні пів року, і цього разу Київ суттєво здешевшав. При складанні рейтингу враховуються середні витрати сім’ї з чотирьох осіб на основні товари та послуги, а саме: ціни на продукти, оренду житла, вартість харчування в ресторанах і середню зарплату.

За базовий показник у 100% брали рівень вартості життя у Нью-Йорку. Зокрема, у рейтингу Numbeo Київ посів 199 місце з показником 28,6% (у січні 32,3%) серед 218 міст, що досліджувалися. Одеса зайняла 202 сходинку з 27,2% (січень – 29,5%), а Львів – 204 з показником 25,8% (січень – 28,4%).

Отже, у Києві життя дешевше ніж у Нью-Йорку на 72%. Зокрема:

  • оренда житла в столиці України на 89% дешевша, ніж у Нью-Йорку;
  • ціни на продукти нижчі на 73%;
  • ціни в ресторанах – на 76% нижчі ніж у Нью-Йорку;
  • середня зарплата в Києві значно нижча – на 57% порівняно з Нью-Йорком.
  • Зниження вартості життя в трьох містах України порівняно з минулим роком пов’язують з економічними труднощами, спричиненими війною.

Очолюють рейтинг швейцарські Женева та Цюрих. Поряд з українською столицею опинилися столиці країн, що є недружніми до України – Тегеран, столиця Ірану (29%, 198 позиція у рейтингу) та Мінськ (27,8%, 200 позиція). Також відносно близько до українських міст – столиці центральноазійських держав: Ташкент, Узбекистан (27,8%, 201 позиція) та Бішкек, Киргизстан (29%, 197 позиція).

Столиця Грузії, Тбілісі, розташувалася на 153 сходинці (35,7%), болгарська Софія на 132 позиції (40,8%), румунський Бухарест займає 130 сходинку (41,3%). Будапешт обійняв 117 сходинку (43,6%), поряд з ним, на 115 місці – Варшава (43,9%).

Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ…

13 хв. ago

Експертка спрогнозувала, яким буде курс долара до кінця року

Фінансова експертка Олена Сосєдка розповіла, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду допоможе стабілізувати ситуацію на…

28 хв. ago

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

43 хв. ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

58 хв. ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

1 годину ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

1 годину ago