Аварія на “синій гілці метро”: посадовцям київського метрополітену повідомлено підозри

У грудні 2023 року на деяких ділянках синьої гілки столичної підземки сталось аварійне підтоплення та просідання ґрунту над тунелем. Це спричинило як тимчасове обмеження руху потягів через низку станцій метро, так і повне закриття окремих його ділянок. Серед підозрюваних — виконувач обовʼязків начальника комунального підприємства “Київський метрополітен” та начальник служби колії, тунельних споруд і будівель. Загальна сума завданих збитків внаслідок аварії — майже 165 млн грн. 

Про це розповіли в Департамені стратегічних розслідувань Нацполіції.

Правоохоронці зібрали докази протиправних дій посадовців столичної підземки, що призвели до розгерметизації та тріщин у стінах тунелю. Протягом кількох років фігуранти, які безпосередньо відповідають за проведення обстежень технічного стану споруд метрополітену, приховували факти критичного стану ділянки метрополітену. 

За результатами проведених експертиз встановлено, що корозії арматури та поступове руйнування окремих елементів тунельної споруди призвели до утворення тріщин в каркасі основної конструкції. У результаті до щілин потрапляли ґрунтові води, постійна дія яких спричинила порушення цілісності гідроізоляції тунелю — як наслідок, колії київського метрополітену почало затоплювати. 

Як результат, на початку грудня 2023 року на окремих ділянках Оболонсько-Теремківської лінії Київського метрополітену, а саме в тунелі між станціями “Деміївська” – “Либідська”, сталось аварійне підтоплення та просідання ґрунту над тунелем. Щоб уникнути більшої катастрофи пошкоджені станції метро довелося закрити.

У звʼязку з цим комунальне підприємство “Київпастранс” запустило тимчасові маршрути наземного транспорту, які дублюють підземну схему руху — це вимагає виділення додаткових коштів територіальної громади столиці. Як наслідок, лише за період з грудня 2023 року до березня 2024 року міському бюджету завдано збитків у розмірі понад 138, 5 млн грн. 

Зі свого боку “Київський метрополітен” через аварію та закриття низки станцій метро недоотримав доходів у сумі майже 26 млн грн.

Крім того, для ліквідації наслідків аварії та розроблення необхідної проєктно-технічної документації укладено два договори на загальну суму понад 40 млн грн. За попередніми підрахунками, для відновлення пошкодженого тунелю столичної підземки необхідно більше ніж 400 млн грн.

23 липня виконувачу обов’язків начальника та начальнику служби колії, тунельних споруд і будівель комунального підприємства повідомлено про підозру. Їм інкримінують  службову недбалість (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Нагадаємо, 8 грудня 2023 року в Києві закрили кілька станції метро синьої гілки у зв’язку з терміновим ремонтом на перегінному тунелі між станціями “Деміївська” та “Либідська”. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago