Стан повітря у Києві погіршився: в яких районах краще не відчиняти вікна

Станом на ранок 22 вересня 2024 року рівень забрудненості повітря у Києві погіршився до “шкідливого для чутливих груп”, із середнім показником у 115 AQI. Найгіршою є ситуація на Лівобережжі, на півдні міста, у Голосіївському районі, а також, почасти, на Борщагівці. Також Київ знову погіршив позиції у світовому рейтингу, і замість того, щоб бути наприкінці другої десятки міст, як напередодні, він знову в лідерах, разом із польським Краковом, португальським Лісабоном та узбецькою столицею, Ташкентом.

Зранку 22 вересня 2024-го найбруднішими точками у Києві, за даними платформи SaveEcoBot, виявились Харківське шосе в районі Дарницької площі (185 пунктів AQI), вул. Вербицького на Позняках (177 AQI), та вул. Миколи Шепелєва на Борщагівці (159 AQI). З “жовтої” частини спектру за станом повітря, тобто, від “помірного” рівня забруднення, місто поволі зсунулося до “помаранчевої” – “шкідливого рівня для чутливих груп”.

Хоча ще напередодні місто зсунулося до “жовтої” частини графіку, у неділю, 22 вересня, місто знову почало “червоніти”. Дані SaveEcoBot

Це означає, що у мікрорайонах з “помаранчевим” рівнем забруднення містянам не рекомендується провітрювати приміщення. Також дрібнодисперсний пил у повітрі там може спричинити дискомфорт при диханні у людей із захворюваннями легенів, таких як астма, а також у людей з серцевими захворюваннями, дітей і літніх людей. Те ж стосується локацій із “червоним” рівнем – там обмеження навіть жорсткіші: киянам не рекомендовано гуляти, адже забруднення може викликати дискомфорт при диханні за тривалого впливу, а також дискомфорт у людей із захворюваннями серця.

Разом з тим, Київ знову опинився серед лідерів у переліку мегаполісів з найбільш забрудненим повітрям, що укладає швейцарський сервіс IQ Air. Нині українська столиця розташувалася на сьомій позиції поряд з Краковом (Польща), Лісабоном (Португалія) та Ташкентом (Узбекистан), хоча ще напередодні обіймала 18-ту сходинку рейтингу.

Звідки взагалі взявся смог, і як відреагували на нову пошесть кияни – усі подробиці

Нагадаємо, смог у Києві є наслідком комбінації причин: лісових пожеж, горіння висохлих після літа торфовищ, осіннього перепаду температур, відсутності вітру тощо. Цікаво, що карта пожеж у екосистемах Київщини де в чому збігається з картою найбільших торфовищ. Зараз вони горять на схід від столиці, і саме звідти у четвер, 19 вересня, дув потужний вітер, що нагнав дим до столиці.

Також ми розповідали про те, що статус мегаполіса із найбруднішим повітрям у світі, що став сумнівним досягненням Києва зранку у п’ятницю, 20 вересня, не надто засмутив киян. Принаймні, у соцмережах чимало містян почали жартувати про ситуацію з повітрям. Впевнене лідерство, кажуть, повинне бути бодай у чомусь – а найвідданіші фанати міського голови жартують про їжачка в тумані та намагаються перекласти українською “Смог в Киеве – смогу и в Украине”.

Коломієць Надія

Recent Posts

Запах вбивці: у справі Фаріон з’явилися нові докази, стверджує адвокатка її доньки

Нові докази у справі вбивства Ірини Фаріон свідчать про те, що підозрюваний В'ячеслав Зінченко був на місці злочину.…

4 хв. ago

У Києві планують витратити десятки мільйонів на улюблений парк Кличка

"Київзеленбуд" вдруге оголосив тендер на реконструкцію парку "Наталка", розташований в Оболонському районі столиці. Роботи, що…

16 хв. ago

Кейт Міддлтон уперше з’явилася на публіці після завершення хіміотерапії

42-річна принцеса Уельська Кетрін разом із принцом Вільямом, королем Чарльзом і королевою Каміллою відвідала церкву…

25 хв. ago

Через повістку: відомий український блогер втік горами до Румунії (фото, відео)

Український блогер Паша Бумчик, напевно, надихнувшись вчинком свого колеги Олександра Волошина, втік з України. До цього…

34 хв. ago

Знесло до фундамента: супутник показав згарища після удару по другому складу під Торопцем

Внаслідок удару Сил оборони по 23 арсеналу Головного ракетно-артилерійського управління (ГРАУ) Міноборони РФ особливо сильно постраждали сховища,…

43 хв. ago

Повістку вручили мамі або бабусі: адвокат пояснив, як діяти в такому випадку

В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Адвокат юридичної…

54 хв. ago