Стан повітря у Києві погіршився: в яких районах краще не відчиняти вікна

Станом на ранок 22 вересня 2024 року рівень забрудненості повітря у Києві погіршився до “шкідливого для чутливих груп”, із середнім показником у 115 AQI. Найгіршою є ситуація на Лівобережжі, на півдні міста, у Голосіївському районі, а також, почасти, на Борщагівці. Також Київ знову погіршив позиції у світовому рейтингу, і замість того, щоб бути наприкінці другої десятки міст, як напередодні, він знову в лідерах, разом із польським Краковом, португальським Лісабоном та узбецькою столицею, Ташкентом.

Зранку 22 вересня 2024-го найбруднішими точками у Києві, за даними платформи SaveEcoBot, виявились Харківське шосе в районі Дарницької площі (185 пунктів AQI), вул. Вербицького на Позняках (177 AQI), та вул. Миколи Шепелєва на Борщагівці (159 AQI). З “жовтої” частини спектру за станом повітря, тобто, від “помірного” рівня забруднення, місто поволі зсунулося до “помаранчевої” – “шкідливого рівня для чутливих груп”.

Хоча ще напередодні місто зсунулося до “жовтої” частини графіку, у неділю, 22 вересня, місто знову почало “червоніти”. Дані SaveEcoBot

Це означає, що у мікрорайонах з “помаранчевим” рівнем забруднення містянам не рекомендується провітрювати приміщення. Також дрібнодисперсний пил у повітрі там може спричинити дискомфорт при диханні у людей із захворюваннями легенів, таких як астма, а також у людей з серцевими захворюваннями, дітей і літніх людей. Те ж стосується локацій із “червоним” рівнем – там обмеження навіть жорсткіші: киянам не рекомендовано гуляти, адже забруднення може викликати дискомфорт при диханні за тривалого впливу, а також дискомфорт у людей із захворюваннями серця.

Разом з тим, Київ знову опинився серед лідерів у переліку мегаполісів з найбільш забрудненим повітрям, що укладає швейцарський сервіс IQ Air. Нині українська столиця розташувалася на сьомій позиції поряд з Краковом (Польща), Лісабоном (Португалія) та Ташкентом (Узбекистан), хоча ще напередодні обіймала 18-ту сходинку рейтингу.

Звідки взагалі взявся смог, і як відреагували на нову пошесть кияни – усі подробиці

Нагадаємо, смог у Києві є наслідком комбінації причин: лісових пожеж, горіння висохлих після літа торфовищ, осіннього перепаду температур, відсутності вітру тощо. Цікаво, що карта пожеж у екосистемах Київщини де в чому збігається з картою найбільших торфовищ. Зараз вони горять на схід від столиці, і саме звідти у четвер, 19 вересня, дув потужний вітер, що нагнав дим до столиці.

Також ми розповідали про те, що статус мегаполіса із найбруднішим повітрям у світі, що став сумнівним досягненням Києва зранку у п’ятницю, 20 вересня, не надто засмутив киян. Принаймні, у соцмережах чимало містян почали жартувати про ситуацію з повітрям. Впевнене лідерство, кажуть, повинне бути бодай у чомусь – а найвідданіші фанати міського голови жартують про їжачка в тумані та намагаються перекласти українською “Смог в Киеве – смогу и в Украине”.

Коломієць Надія

Recent Posts

Дизайнери інтерʼєрів назвали 10 речей, які мають бути на кожній кухні

Коли справа доходить до проєктування простору, дизайнери інтер'єру кажуть, що кожна кухня має бути функціональною та стильною.…

29 секунд ago

Осіння депресія. 5 способів швидко позбутися хандри

Осінь - пора не лише красивих пейзажів, але й частої зміни настрою. Багато хто відчуває…

8 хв. ago

Один із пунктів пропуску на кордоні з Польщею припинив роботу

Пропуск осіб і транспортних засобів через пункт пропуску «Устилуг – Зосин» тимчасово не здійснюється. Про…

15 хв. ago

5 королівських традицій, які до 11 років порушив старший син Кейт Міддлтон та принца Вільяма

На відміну від інших представників королівської родини Великої Британії, які з юних років слідують встановленим…

21 хв. ago

Крутіші за джинси: Енн Гетевей показала трендові осінні штани

Джинси стали незмінним атрибутом образів у стилі casual. Однак популярності набирають тренди, акцент у яких зміщується…

55 хв. ago

Україна втратила позиції у рейтингу найсильніших армій світу

Україна посіла 18 місце серед найсильніших у військовому плані держав світу. Незважаючи на російську агресію,…

1 годину ago