Хто мстить столиці? Київ обмежують в енергопостачанні більше за інші регіони

Субота, 19 липня, стала першим днем, коли компанія Укренерго отримала вказівку задіяти менш як чотири черги відключень одночасно. До цього моменту тиждень був дуже непростий, і обмеження були жорсткішими. У ряді регіонів ефект від жорсткості посилювався несправедливістю розподілу, яка вже стала явною.

На це звернув увагу генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко. Він заявив, що є “дуже помітні сигнали”, що не в усіх регіонах однаково задіюють обмеження.

“І це питання до відповідних органів контролю. Помітно, що і Київ, і Дніпропетровський регіон обмежують чи не найбільше. Якщо кажуть про справедливий розподіл по країні, так не має бути. Ми всі очікували покращення ситуації після виходу з ремонту одного атомного блока. Але столиця цього не відчула – чому так треба з‘ясовувати”, – зазначив Коваленко.

Менеджер відзначив, що 19 липня, наприклад, для Одеси та Львова вдень скасували обмеження. Він додав, що хоче дізнатися причини таких різних підходів до регіонів.

“Хочеться порадіти за них і трохи позаздрити”, – каже Коваленко.

Він наголосив, що цього тижня вже було побито декілька історичних температурних рекордів по Києву та Україні. Зараз спека вже починає спадати, але не проходить непомітно.

“Багато обладнання як у мереж, так і у ОСББ / керуючих компаній не витримують навантажень. Збої в роботі автоматики або аварії на мережах траплялися у 2% від усіх будинків. Якщо так стається і світла нема в білі зони – потрібно звертатися до ОСР, наприклад, за допомогою форм на сайті ДТЕК.  Або до своїх ОСББ, ЖБК чи УК. Дуже часто це пов’язано з локальними аваріями на прибудинкових мережах”, – підсумував Коваленко.

Чому Київ може залишатися без електроенергії довше за інші міста

Чому одні сидять без світла по 20 годин, а інші відключень майже не помічають? Як вийшло, що найбільш уразливими став Київ та його мешканці? Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко акцентує, що є кілька типів відключень по графіку. Є плановий графік. І компанія Укренерго кожного ранку доводить до всіх Обленерго ліміт споживання. Кожен Обленерго з цього ліміту забирає той ліміт, який іде на критичну інфраструктуру. А потім розподіляє по групах.

Експерт зазначав, що в Києві ця проблема помножена на 2,5. Бо у столиці критична інфраструктура забирає вдвічі більше, ніж у середньому по країні. Відповідно, приватним споживачам, бізнесу залишається відчутно менше. Графік стає складнішим. І в деяких районах міста до 20 годин немає електрики.

Ситуація в енергосистемі України

Нещодавно в Укренерго дали позитивний прогноз щодо ситуації зі світлом. Голова правління компанії Володимир Кудрицький повідомив, що легше стане з 20-х чисел липня. Тоді спаде спека, через яку зростає споживання. А також невдовзі буде певне збільшення доступної генерації в енергосистемі. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль також пообіцяв покращення ситуації з електропостачанням після 20 липня.

Кудрицький запевнив, що Укренерго закуповуватиме наперед послуги з підтримки енергосистеми у розподіленої генерації, що перебуває на стадії будівництва. Це, своєю чергою, полегшить інвесторам отримання кредитів на будівництво нових генерувальних потужностей. Найближчими тижнями буде проведено перший аукціон з відбору таких проєктів.

Нагадаємо, в Україні діють графіки погодинних вимкнень світла, головна причина їх застосування – наслідки восьми ракетних та дронових ударів РФ по українських електростанціях. 22 березня 2024 року окупанти повністю знищили Зміївську ТЕС у Харківській області, а 25 липня 2022 року російські війська окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині. Унаслідок масованої атаки РФ було повністю знищено Трипільську ТЕС у Київській області. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

6 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

11 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

18 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

28 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

30 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

34 хв. ago