Київське метро винайняло золотих експертів: за дослідження проблемного тунелю переплатили у 20 разів

Вартість експертного дослідження тунелів між ст.м. “Деміївська” та “Либідська”, що проводили у 2024 році, склала понад 4 млн грн. Згідно з тендерною документацією, одна година роботи експерта складає більше за 8 тисяч гривень. А це в 21 раз більше за встановлену Мінюстом вартість експертогодини у 380 грн. Відтак, є підстави говорити про змову між столичною підземкою та приватними компаніями, що надавали експертні послуги.

Про це повідомила депутатка Київради Вікторія Пташник в ефірі програми “В тіні Каштана”. За словами депутатки, на початку 2024 року КП “Київський метрополітен” проводило два тендери на експертне дослідження “проблемної” ділянки тунеля між станціями на “синій” лінії метро. Загальна вартість цих закупівель, що проводилися без відкритого конкурсу, становила 4 млн грн.

“Вартість години роботи експерта склала більше за 8 тис грн. В той час, як Мін’юст для державних установ на 2024 рік встановив вартість експертогодини в розмірі майже 380 гривень. Порівняйте ці цифри, мені здається, різниця суттєва”, – зазначила Пташник.

На думку депутатки, це може бути підставою для підозр щодо керівництва столичної підземки у змові з приватними компаніями, що надають експертні послуги. Адже КП “Київський метрополітен” не спробував замовити експертизу в державних установах, або не запитав в них хоча б цінову пропозицію для попереднього розрахунку вартості такої експертизи та орієнтовної ціни.

“Ми зараз говоримо про те, що от у нас метро на Виноградар має будуватися, але не вистачає грошей на його будівництво. Але, друзі, ну їх не буде, якщо ми будемо так розкидатися грошима то на приватних експертів, то ще на щось. Тому, мені здається, що це історія, яку не можна замовчувати, вона має стати публічною, і завдяки публічному тиску ми маємо створити запобіжник для подібних історій в майбутньому”, – додала депутатка Вікторія Пташник.

Романчук Микола

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago