В Укргідроенерго озвучили найгірший сценарій у разі знищення Росією Київської та Канівської ГЕС

Знищення Київської та Канівської ГЕС, яке анонсували окупанти, за найгіршим сценарієм, може призвести до мінімальних підтоплень. Також українці можуть тимчасово втратити можливості генерувати електрику і подавати прісну воду. Втім станції надійно захищені, і зруйнувати їх ззовні практично неможливо.

Про це в інтерв’ю Forbes повідомив керівник “Укргідроенерго” Ігор Сирота. Він вважає заяви російської влади щодо можливого знищення цих гідроелектростанцій більше залякуванням українців.

“Навіть якщо росіяни зруйнували б київські дамби, наслідки не мали б такого характеру, як це було на Херсонщині. Тому що Київське та Канівське водосховища практично в шість разів менші, ніж Каховське”, – заявив Сирота.

Він додав, що у найгіршому випадку, у разі знищення дамб Київської та Канівської ГЕС, можливе затоплення підвалів у деяких районах Києва, прилеглих до Дніпра. Крім того, тимчасово може зникнути можливість генерувати електроенергію та подавати прісну воду. Втім, говорить Сирота, ГЕС захищені.

Київська та Канівська ГЕС розташовані в центрі України, далеко від лінії фронту, що ускладнює можливість авіаційних атак з боку ворога. Сирота також додав, що Каховську ГЕС окупанти змогли підірвати, лише коли завезли сотні кілограмів вибухівки всередину станції.

“Наші станції надійно захищені. Найбільші українські ГЕС практично неможливо зруйнувати ззовні. Лише якщо скинути на них кілька авіаційних бомб – для цього росіяни мали б залетіти на територію України на літаках”, – розповів він.

Що говорять окупанти про знищення Київської та Канівської ГЕС

Марія Захарова звинуватила Україну у “підготовці руйнування дамб” Київської і Канівської ГЕС Представниця Міністерства закордонних справ Росії заявила, що українська влада нібито планує провокацію, мета якої — звинуватити Москву у можливих наслідках.

Захарова заявила, що подібні дії з боку Києва будуть “цинічною провокацією проти РФ”, а також озвучила свої претензії на брифінгу 12 липня. Вона також прокоментувала дослідження Київського політехнічного інституту імені Сікорського, яке аналізує можливі сценарії затоплення прилеглих територій у разі руйнування дамб Дніпровських водосховищ. За її словами, цей центр вже проводив подібні моделювання у вересні та жовтні 2022 року, коли було передбачено наслідки прориву Каховської ГЕС. Однак, за її версією, ця гребля зруйнувалася в червні 2023 року внаслідок безперервних обстрілів з боку ЗСУ.

Нагадаємо, раніше експерт пояснив, чи витримає Київська ГЕС ракетний удар росіян. Також експерти розповіли, на що перетворилася Каховська ГЕС після знищення окупантами.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

7 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

20 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

27 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

39 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

48 хв. ago

Норвегія виявила високий рівень радіації з Чорнобилю: що сталось насправді

Влада Норвегії заявила про підвищення рівня радіації біля арктичного кордону з Росією. В Осло заявили, що високий…

60 хв. ago