Ні покарання, ні будівлі: садибу Зеленських у Києві можуть не відновити, — розслідування

Садибу Зеленських, яку минулого місяця незаконно знесли, можуть не відновлювати і за це ніхто в результаті відповідати не буде. Про це йдеться в матеріалі порталу “Слідство.Інфо”.

19 липня невідомі знищили будівлю XIX століття, яка була відома як садиба Зеленських. Її Київська міська державна адміністрація роками не могла визнати столичною пам’яткою, але ж саме такий статус міг захистити її від руйнування.

Мер Києва Віталій Кличко практично відразу відреагував і заявив, що місто судитиметься із забудовником, який несанкціоновано зніс садибу Зеленських.

“І з власниками будівлі, яку нахабно знищили. І буде вимагати заново відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала”, — заявив Віталій Кличко.

Після цього також між власниками садиби та Департаментом охорони культурної спадщини КМДА було підписано меморандум, і він зобов’язав власників будівлі її відновити, писав мер столиці.

Водночас представник співвласника знищеної садиби Михайло Литвиненко в коментарі журналістам “Суспільного” заявив, що його клієнт мав повне право на знищення будівлі та не вважає, що вона має культурну, архітектурну чи історичну цінності.

Відновлення будівлі: що відомо

Журналісти “Слідства.Інфо” звернулися до КМДА й отримали копію меморандуму, який був напередодні укладений. Юрист Дмитро Перов вивчив його і зробив висновки.

“Він (документ, — ред.) укладений між Департаментом охорони культурної спадщини КМДА та власником об’єкта нерухомості за адресою: вул. Кониського, 22а. Однак, як зазначено в самому тексті меморандуму, будинок — не є пам’яткою. А отже повноваження пам’яткоохоронного органу на нього не поширюються. У такому разі, Департамент не є належною стороною угоди”, — заявив Дмитро Перов.

Юрист вважає, що садибу Зеленських можуть не відновитиФото: Слідство. Інфо
Юрист вважає, що садибу Зеленських можуть не відновитиФото: Слідство. Інфо
Юрист вважає, що садибу Зеленських можуть не відновитиФото: Слідство. Інфо
Юрист вважає, що садибу Зеленських можуть не відновитиФото: Слідство. Інфо
Юрист вважає, що садибу Зеленських можуть не відновитиФото: Слідство. Інфо

У КМДА пізніше розповіли журналістам, що уклали меморандум із Департаментом охорони культурної спадщини через те, що міська рада віднесла садибу Зеленських до переліку історичних будівель.

При цьому в пункті 5.3 укладеного договору йдеться про те, що дію документа можна припинити за письмовою згодою обох сторін і для цього їм потрібно укласти додаткову угоду. Адвокат зазначив, що це дало б змогу забудовнику в будь-який момент відмовитися від відновлення будівлі, а також знести залишки садиби.

“У жодному з пунктів документа не передбачена відповідальність сторін за невиконання цього меморандуму. Так само і не вказано, що робити, якщо сторони або одна зі сторін відмовиться від його виконання. Незрозуміло, як мають розвиватися події далі в таких випадках”, — продовжив Дмитро Перов.

У Київській міській державній адміністрації не заперечують цього, адже сам меморандум є однією з форм договору, які не породжують юридичних зобов’язань для сторін.

Наступним пунктом, який збентежив юриста, є 2.1.1. У документі зазначено, що він передбачає розгляд концепції та проєкт відновлення садиби. При цьому там немає конкретики з приводу того, що саме мають збудувати на місці садиби і це може бути навіть сучасний житловий комплекс.

А от юристи КМДА не погоджуються з такими висновками, адже надані документи не дають змоги змінити розміри та висоту будинку.

“Твердження, що містобудівними умовами та обмеженнями передбачається будівництво сучасного житлового комплексу, не відповідає дійсності”, — йдеться в повідомленні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

1 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

8 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

18 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

20 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

24 хв. ago

Світло буде по 1,72 грн за кВт/год: кого переведуть на нові тарифи

В Україні діють кілька тарифів на електроенергію. Йдеться про багатозонні тарифи, а також тариф на струм для…

36 хв. ago