Киянин відсудив у Росії 15 мільйонів гривень за війну в Україні

Після початку повномасштабного вторгнення мешканець столиці був у резервній роті та проходив військове навчання, а згодом його відправили у зону бойових дій Чернігівського напрямку.

У грудні 2023 року мешканець столиці звернувся до Шевченківського райсуду Києва з претензіями до Росії через повномасштабне вторгнення. Чоловік хотів отримати від держави-окупанта 60 млн грн компенсації моральної шкоди (на день подання позову це було 1,6 млн доларів США або 1,5 млн євро). Суддя Андрій Осаулов погодився, що Росія має заплатити захиснику за напад на сусідню державу. Про це йдеться у рішенні суду від 27 травня 2024 року. 

У позові чоловік вказав, що він уродженець Києва, має дружину та двох доньок. Коли почалася велика війна, родина вирішила всім разом поїхати до заміського будинку на Чернігівському напрямку у селі Заворичі. 

«Але там були російські загарбники, які вбивали людей та знищували все довкола. У подальшому сім`я вирішила повернутись до Києва, але дорога виявилась нелегкою через постійні обстріли, – йдеться у позові. – Створивши наскільки можливо безпечні умови для своєї сім`ї, (чоловік) 9 березня прибув до військкомату Дарницького району, 13 березня був зарахований у військову частину».

Спочатку киянин був у резервній роті та проходив військове навчання. Згодом його відправили у зону бойових дій Чернігівського напрямку.

«Брав участь у бойових діях для оборони та визволення Києва. Надалі, ніс службу біля міста Канів по обороні міста та підступів до Києва. Далі був направлений на Бахмутський напрямок, а згодом у м. Сіверськ (Донецької області – ред.)», – відомо з матеріалів справи, які є на сайті судового реєстру.

У серпні 2022 року під час виконання бойового завдання чоловік потрапив під мінометний обстріл, де був тяжко поранений. Його змогли евакуювати до лікарні, де провели першу операцію з ампутацією правої ноги. Надалі було кілька шпиталів, а згодом – мешканця столиці відправили до Києва, де зробили ще 15 операцій. Чоловіка комісували та встановили II групу інвалідності.

«Після двох місяців у шпиталі був виписаний додому, де готувався до протезування. Після протезування почалася реабілітація, довелося знову вчитись ходити, – написано у позові. – (Чоловік) перебував та перебуває у пригніченому стані, бо бачив усі жахи війни, пережив втрати побратимів, на даний час вимушений підлаштовуватись до умов з врахуванням стану свого здоров`я. При цьому, терористичні обстріли всієї території України продовжуються і дотепер, (киянин) продовжує боятись за свою сім`ю».

Винною мешканець столиці називав Росію, яка «розпочала загарбницьку війну, підступно та віроломно напала на Україну». Тому чоловік хотів отримати від неї 60 млн грн компенсації.

Що було у суді

Суддя Шевченківського районного суду Києва Андрій Осаулов заявив, що представників держави-агресора запрошували на засідання через оголошення на сайті суду. Проте від неї ніхто не прийшов та ніяких документів не надав, але це не завадило ухвалити заочне рішення.

«(Киянин) характеризується як здібний, організований військовослужбовець, який швидко приймає рішення і вміє визначати переважні напрямки у використанні поставлених задач. Накази командирів та начальників виконує у повному обсязі. Користується авторитетом у особового складу та інших військовослужбовців», – зачитав суддя службову характеристику захисника, який має посвідчення ветерана військової служби та учасника бойових дій.

Суддя нагадав, що у березні 2022 року Генеральна Асамблея ООН та Міжнародний суд ООН визнали, що це Росія напала на Україну.

«Агресія рф проти України є безпрецедентним актом як сама по собі, так і за її далекосяжними наслідками, бо провокує найважчу гуманітарну кризу в Європі з найбільшою кількістю жертв, наймасштабнішим внутрішнім і зовнішнім переміщенням населення з часів Другої світової війни», – процитували у рішення суду резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи від 27 квітня 2022 року.

Разом з цим, Верховний Суд визначив, що у Росії немає імунітету від розгляду таких справ. Тому суддя згадав Загальну декларацію прав людини, Будапештський меморандум, Гельсінський заключний акт наради по Безпеці, договори про українсько-російський кордон та вирішив, що Росія має виплатити захисникові 15 млн грн компенсації. Ще 13 тис. 420 грн судового збору країна-окупант має заплатити в український бюджет.

Ольга Степанова

Recent Posts

Блокпост прибрали, але кошмарити людей продовжать: реакція ТЦК на бунт людей у Ворохті

Блокпост у Ворохті на Івано-Франківщині, через який місцеві жителі напали на військових, демонтовано. При цьому перевірки…

7 хв. ago

У Німеччині невідомі обстріляли штаб-квартиру партії Шольца

За кілька тижнів до земельних виборів у Саксонії невідомі обстріляли штаб-квартиру Соціал-демократичної партії (СДПН) у…

12 хв. ago

Кличко вирішив віддати під забудову торговельними центрами заповідну зону Голосієва

Сьогодні, 4 липня, депутати Київради продовжили дію договорів оренди трьох ділянок у Голосіївському районі. Таке…

13 хв. ago

В Раді продовжують рахувати, скільки ще зможуть силою відправити на війну немотивованих чоловіків

Військовозобов'язані громадяни, які перебувають в Україні, починають працювати "в тіні", щоб не потрапити під мобілізацію. При…

19 хв. ago

Як прожити довше. Учені назвали 4 головні секрети довголіття

Дослідження, проведене під керівництвом Університету Джонса Гопкінса за участю 6200 чоловіків і жінок упродовж восьми…

28 хв. ago

Путін назвав талібів союзниками у боротьбі з тероризмом (відео)

Керівництво Афганістану є союзником Росії в боротьбі з тероризмом. Про це сьогодні, 4 липня, заявив…

2 години ago