Тарифи підвищаться: за екофлоу та генератори кияни будуть платити по 15-20 грн за кіловат-годину

Липневі відключення світла, точніше, його майже відсутність спровокували бум закупівлі найрізноманітніших зарядних та генеруючих систем. І якщо бізнес, який споживає електроенергію у величезних кількостях, рахує та роздумує про доцільність цих витрат, кияни купують все, на що спроможні й навіть не дуже спроможні. Але експерти попереджають: електрична автономія в окремій квартирі або будинку – це дороге задоволення.

За загальною статистикою, 60% людей поки думають і нічого не роблять у цьому напрямку, зазначив генеральний директор компанії “Д.Трейдінг” Дмитро Маляр в інтерв’ю на YouTube-каналі “Всеукраїнська енергетична асамблея”. 40% рахують і щось обирають. Найпопулярніший варіант для забезпечення альтернативною електрикою у квартирі – різні форми інверторів та акумуляторів.

“Треба розуміти, що вони не виробляються електроенергію. Це інструмент, за допомогою якого ти можеш запастися електрикою, але за рахунок того, хто не купив цей інвертор або акумулятор. І враховуємо, що ціна електрики, яку ми отримуємо при цьому, буде 14-15 грн/кВт-год. Плюс все обладнання виходить з ладу, адже і інвертори, і генератори – це засоби не для постійного, а для тимчасового використання. І коли електрику вимикають по три рази на день, зарядні системи, розраховані на три роки роботи, ламаються за 1,5-2 місяці. А ремонт за відсутності гарантії – це 20% вартості цієї установки”, – зазанчає Дмитро Маляр.

Щодо сонячних батарей, їхня стовідсоткова потужність – це лише три літні місяці. А взимку вона нічого не дасть і працюватиме просто сама на себе, адже і кількість сонячних днів, і довжина світлового дня дуже малі. 

Для приватних будинків доступні всі альтернативи зарядних систем, зокрема, й генератори, які експерт вважає найоптимальнішим рішенням. Але електроенергія з генератору найбільш дорожча – близько 20 грн/кВт/год, плюс щоденні витрати на паливо. Хоча це єдиний керований спосіб виробляти електроенергію взимку. До речі, ним можуть скористатися не тільки мешканці приватних будинків, а й перших поверхів багатоквартирних будівель – якщо, звісно, вдасться домовитися із сусідами.

Можна поставити потужні генератори і для всього будинку, але ж тут треба домовлятися з усіма мешканцями, які погодяться щомісячно сплачувати за роботу генератора. Для київської багатоповерхівки, де в середньому в квартирі споживається 300 кВт на місяць, кожна окрема квартира буде “скидатися” по 7 тисяч гривень щомісяця.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

33 секунди ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

13 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

23 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

36 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

52 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

52 хв. ago