Рослини з’їхали з глузду: чому в Києві вдруге за рік зацвіли дерева

І 8 жовтня 2024-го, і продовж усього минулого тижня кияни фотографують чудові квіти, що вдруге за рік з’явилися на яблунях, грушах, вишні й каштанах. У столичному ботанічному саду імені Гришка повторно розквітнув рододендрон, якого всі знають як азалію. Киян ця несподівана осіння краса здебільшого тішить, хоча є й ті, хто вбачає в аномалії поганий знак. Фахівці, своєю чергою, вважають, що ніякої аномалії немає, а ось ризик для рослин є чималий.

Осіннє цвітіння дерев передусім пов’язане із погодою – екстремально спекотне літо та тривала посуха роблять свою справу. Як зазначив у коментарі ТСН заступник директора Національного ботанічного саду ім. М. Гришка Микола Шумик, такі погодні умови є великим стресом для рослин, а реакція на цей стрес – активізація фізіологічних процесів. Проте причини цвітіння можуть бути й більш сумними.

“Таке стається, коли рослини відчувають свою загибель – вони починають цвісти. Це їхня максимальна реакція на стрес, і при цьому рослина хоче плодоносити – цвіте і дає насіння. Все це її виснажує, бо ж плодів від цього цвітіння не буде”,  – повідомив науковець.

Хоча повторне квітнення може бути пов’язано і з особливостями культури. Наприклад, у груші після ранньої весни та спекотного літа можуть розвитися квіткові бруньки на пагонах поточного року, поодинокі квітки та навіть зав’язь. А білі гілочки каштанів виникають не тільки через теплу погоду, а й шкідників, що нищать листя дерев. Каштан відчуває потужний стрес і ніби перед смертю розпускає цвіт. 

Щодо рододендронів, які знову зацвіли у ботанічному саду, – явище аномальне. І свідчить воно про те, що через зміни погоди рослина, яка квітне навесні, максимум – на початку літа, теж стресує. А її друге цвітіння – спроба компенсувати незвичні та несприятливі умови.

До речі, бабине літо протримається в Києві ще пару днів. За інформацією синоптиків, 10 жовтня буде також близько +20 градусів. Але вже в суботу, 12 жовтня, в столиці очікуються дощі та похолодання.

Вересень у Києві став рекордно спекотним за 143 роки спостережень

Нагадаємо, середньомісячна температура повітря у перший місяць осені в Києві дорівнювала +20,6°C. Якщо середня температура повітря цьогорічного літа у столиці на 2,6º С перевищила кліматичну норму, проте не здолала попередній рекорд 2023 року, то вересень вже отримав статус рекордно спекотного за останні 143 роки. За інформацією Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського, цей феноменальний показник аж на 5,7°C вище за кліматичну норму. 

Також зазначимо, що восени минулого, 2023, року у Київській області було встановлено декілька нових температурних рекордів. Завдяки теплій погоді вдалося побити показники 4-річної та 27-річної давнини.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

В Україні змінили правила доставки повісток поштою

Кабінет міністрів України ухвалив нові зміни до правил надання послуг поштового зв'язку. Вони регулюють процедуру…

5 хв. ago

Наклеїли фото з Гази на картину Пікассо. У лондонській галереї затримано активістів

Активісти руху Demand наклеїли фотографію матері з дитиною, зроблене в Секторі Гази, на картину Пабло…

14 хв. ago

«Мілтон» наближається до Флориди: якої потужності буде ураган

Ураган «Мілтон» наближається до західного узбережжя Флориди. Його потужність зменшилася до четвертої категорії, втім залишається…

22 хв. ago

Від Лайзи Міннеллі до Мадонни: 7 зірок Голлівуду, які мають зв’язки з мафією (фото)

Про багатьох легенд Голлівуду ширяться всілякі чутки. Деяких знаменитих акторів підозрюють навіть у тісних зв'язках…

33 хв. ago

Експерти, які сильно п’ють, розробили спосіб, як пиячити трохи менше

З настанням довших осінніх вечорів і прохолодних темних ночей деколи хочеться розслабитися за келихом заспокійливого червоного вина чи…

42 хв. ago

Пенсійний фонд дає три місяці: хто не встигне, втратить частину заслуженої пенсії

Українці можуть втратити частину виплат, якщо невчасно звернуться за оформленням пенсії. Про це йдеться на facebook-сторінці Пенсійного…

50 хв. ago