Начальник КМВА Сергій Попко розповів, чому Росія змінила тактику ракетних ударів по столиці

Нещодавно Київ пережив найпотужнішу ракетну атаку від початку війни. Загалом у столиці та області сили ППО збили 62 ворожі ракети, а також 10 гіперзвукових “Кинджалів” та три крилаті ракети “Калібр”.

ТСН поставив запитання Сергію Попку, начальнику Київської міської військової адміністрації.

– Яка мета у противника, у що він хотів поцілити у Києві. І чому змінив тактику, здійснивши обстріл фактично у світлу пору доби?

– Масовані обстріли із застосуванням великого арсеналу повітряного озброєння – це нова тактика ворога. Але ціль не змінилася. Від початку повномасштабного вторгнення Київ був і є метою №1 для агресора. Зруйнувати місто, його інфраструктуру та житлові будинки. Спробувати влаштувати нам блекаут – без світла, тепла, води та газу. Вбити, покалічити мешканців. Загнати терором киян в стан паніки і відчаю. Такі у рашистів цілі. Вони сподіваються, що, зламавши столицю України, вони зламають моральних дух і опір всієї української держави.

Великою навалою ракет і дронів навіть у світлий час доби агресор хоче продемонструвати свою владу, свою перевагу. І нам, і всьому цивілізованому світові. Але окупанти досі не усвідомили, що в українців найголовніше – це наш дух. Його не вбити жодною ракетою. Попри навіть такі найжорстокіші повітряні удари, Київ буде жити і працювати для фронту. Працювати для нашої Перемоги. Бо це одна єдина мета усіх українців.

– Чого мешканцям столиці очікувати далі? Чи будуть ще потужні атаки ворога?

– Очікувати потрібно одного – Перемоги. А до усіх намагань ворога завдавати ударів по Києву треба ставитися як до невід’ємної частини війни. Війна триває. Триває і на фронті, і в тилу. Хлопцям і дівчатам на передовій набагато важче. А ми маємо їх підтримувати та забезпечувати усім необхідним. Тому найголовніше – це не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Відповідально ставитися до свого життя та життя оточення. Спускайтеся до укриттів. Переконуйте своїх близьких власним прикладом що треба дбати про безпеку. Як би чудово не працювала наша протиповітряна оборона, всі повинні бути в укриттях. І не ведіться на панічні настрої та вороже ІПСО. Ми відбили наступ на Київ на початку 2022-го року. Ми наростили засоби ППО. Ми стаємо сильнішими. І маємо бути ще сильнішими. Духовно в першу чергу. Ворогу нас не зламати!

– Враховуючи інтенсивність останнього обстрілу, наскільки наша ППО потребує посилення саме у Києві?

– Багато ППО не буває. Чим більше сил і засобів протиповітряної оборони – тим більше буде захищений і Київ, і вся Україна. Тому президент Володимир Зеленський та МЗС постійно ведуть перемовини із нашими союзниками щодо посилення української ППО. Ми щиро вдячні усім країнам, які постачали та постачають нам необхідну зброю. Але, на жаль, цієї зброї ще замало.

Нам потрібно більше систем протиповітряної оборони. Більше додаткових ракет до ЗРК. Україна – найбільша держава Європи. Для її повноцінного захисту з повітря потрібні потужні ресурси. А для цього нам потрібна консолідація усіх союзників, усіх партнерів та їхнє розуміння, що ми зараз ціною життів українців захищає весь демократичний світ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Повістку можна не брати: які поважні причини існують для цього

Після отримання повістки громадянин має з’явитися в ТЦК та СП у зазначений термін для проходження ВЛК, уточнення…

6 хв. ago

США підготували сценарій удару по РФ у разі застосування ядерної зброї проти України

У 2022 році Сполучені Штати Америки попередили Росію – у разі використання ядерної зброї проти…

15 хв. ago

Українців закликають відкласти вихід на пенсію: яка причина

Пенсійний фонд України радить громадянам замислитися над можливістю відкласти вихід на пенсію. Такий крок може…

23 хв. ago

“Потребує молодих”: військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

Мобілізаційний вік в Україні має бути знижений, вважає майор бригади "Рубіж" Нацгвардії та Герой України…

34 хв. ago

Під згорілим вщент Нотр-Дамом знайшли свинцевий саркофаг: його відкрили і оторопіли

Під культовим собором Нотр-Дам-де-Парі в Парижі після масштабної пожежі знайшли два саркофаги. В одному з них містилося тіло…

43 хв. ago

Росіяни стали активніше здавати секс-іграшки як заставу під кредити

Росіяни найчастіше з рухомого майна віддають у заставу для кредитів автомобілі, але серед забезпечення трапляються…

51 хв. ago