Скандал з київськими чиновниками та дітьми-сиротами спалахнув з новою силою: подробиці

У Києві скандал із втечею посадовців за кордон набирає обертів. Днями Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що київські посадовці використали дітей-сиріт, щоб виїхати з країни під час війни. За його словами, згодом ці люди звільнилися і не повернулися до України. Водночас доля 13 дітей залишається невідомою. На цю заяву Лубінця відреагували в КМДА.

Діти-сироти стали “квитком” за кордон

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування стали “квитком” для близьких родичів київських посадовців, щоб нелегально виїхати за кордон та уникнути мобілізації. Напередодні такою заявою шокував суспільство Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. 

Працівники Офісу Омбудсмана випадково стали “розслідувачами”. Адже в результаті моніторингових візитів виявили, що посадовці Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва відправили своїх близьких родичів супроводжувати дітей за кордон.

Що трапилось з дітьми?

За словами омбудсмана, у березні 2022, коли тривали активні бойові дії поблизу Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині.

Ці вихованці – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах. Коли ж 2024 року працівники Офісу омбудсмана навідалися до табору, їх туди не допустили, оскільки на території були відсутні особи супроводу від України, а діти перебувають виключно під опікою німецької сторони.

При цьому дітей було лише 55, а не 68. Як заявив омбудсман, під час позапланових візитів до Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва, спливла моторошна інформація – копій документів чи будь-яких документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони не було.

“Нам вдалось довідатися: серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва”, – мовиться в повідомленні.

Що кажуть в КМДА?

Утім, служба у справах дітей та сім’ї КМДА не затягувала з реакцією і заявила, що інформація Уповноваженого Верховної ради з прав людини “ґрунтується на припущеннях і не підтверджується конкретними фактами”.

“На превеликий жаль, ні в лютому, ні на початку березня 2022 року не існувало порядків та механізмів евакуації дітей! Ні Міністерство соціальної політики, ні Національна сервісна служба, ні офіс Уповноваженого Верховної ради з прав людини не надавали жодних вказівок і рекомендацій щодо порядку подальших дій та способів евакуації дітей-сиріт! На початку повномасштабного вторгнення за допомогою Служби у справах дітей та сім’ї, за підтримки місцевої влади, евакуйовано в безпечні умови близько 1500 дітей-сиріт. У складі евакуаційної групи з центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Києва виїхали в Німеччину 67 дітей, наразі продовжують перебувати в евакуації 30. Решта дітей влаштовані в сімейні форми виховання”, – заявили в повідомленні.

На гучну заяву відреагувала і заступниця голови КМДА Марина Хонда. За її словами, Офіс уповноваженого з прав людини та група парламентського контролю мають юрисдикцію тільки на території України. А які були законні підстави для перевірки дітей у Німеччині — незрозуміло.

По-перше, відповідно до законодавства, Офіс уповноваженого з прав людини має юрисдикцію тільки на території України. В центрах, де перебувають діти за кордоном, немає повноважень в офісу Омбудсмана.

Марина Хонда зазначила, що створено “Держдіти” та Національна соціальна служба, однак жодного закону про процедуру перевірки — немає.

“Другий момент, що таке моніторингова група. Я намагалася знайти, можливо, я пропустила новий закон. Чим регулюється моніторинг перебування дітей за кордоном? На сьогодні у нас створено “Держдіти” та Національна соціальна служба. Але жодного закону про процедуру перевірки — немає. Виявляється, що це була група парламентського контролю. Парламентський контроль здійснюється на території України. Що це був за виїзд, яка його форма, які нормативні документи? Я для себе не розумію”, – йдеться в повідомленні.

Заступницю голови КМДА обурили також звинувачення в “зникненні дітей”. Вона наголошує, що ті, хто зараз висуває звинувачення, не були присутніми під час евакуації. Вони не бачили, як все відбувалось. А на кордоні їм відповіді не дали, оскільки в них не було достатньо повноважень.

А що ж це було – будуть з’ясовувати прокурори, адже вони вже почали розслідування схеми виїзду за кордон під прикриттям евакуації дітей-сиріт, про яку раніше заявив Офіс омбудсмена. Водночас Аксана Філіпішина, заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини в ефірі “Громадського радіо” дала пояснення того, як регулюється евакуація дітей. За її словами, є понад 720 інституцій в Україні, де перебувають як “державні” діти, так і батьківські, але на цілодобовому перебуванні. Це інтернатні заклади різних систем, у яких проживало близько 8 тисяч дітей.

Водночас за даними Офіс омбудсмена, вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва залишились без українського супроводу. Там заявили, що доступ до цих дітей тепер потрібно просити у німецької сторони. Далі омбудсман направив відповідні листи до Офісу Генпрокурора, Національної поліції, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби, КМДА, де зазначив усі виявлені факти. Однак, головне питання – де наразі перебувають 13 дітей, яких, за словами Лубінця, не виявили в Німеччині.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Румунії відсторонено від президентських виборів проросійську кандидатку

Конституційний суд Румунії відсторонив від президентських виборів Діану Шошоаке, лідерку невеликої ультранаціоналістичної проросійської партії «SOS Румунія». Про це повідомляє Reuters. Зокрема,…

2 хв. ago

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

27 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

29 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

30 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

41 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

44 хв. ago