Масштабна розтрата коштів: за вагони, на яких піарився Кличко, переплатили 160 млн грн

Спеціалісти Державної аудиторської служби України провели аудит фінансової діяльності КП “Київський метрополітен” та виявили велику розтрату коштів. Йдеться про переплату транспортування вагонів, отриманих як дар від європейських партнерів. Про це повідомляє Держаудитслужба.

Вагони метро з Польщі. Фото КМДА

Комунальне підприємство переплатило за перевезення вагонів 160 млн грн, тоді як реальна ринкова вартість послуг становить 30 млн грн.

“З’ясувалося, що середньоринкова вартість транспортно-експедиторських послуг з організації міжнародного перевезення одного вагону метро з Варшави до Києва складає 0,5 млн грн. Натомість “Київський метрополітен” за кожен доставлений вагон заплатив 3,15 млн грн”, — йдеться в повідомленні Держаудитслужби.

За транспортування усіх 60 вагонів, що прибули з Польщі, відповідно до даних бухгалтерського обліку, виплатили загальну суму 189,34 млн грн. При цьому, дослідивши відкриті джерела, спеціалісти з’ясували, що розрахункова вартість надання таких послуги могла становити лише близько 30 млн грн.

“Тобто зі столичного бюджету було витрачено в 6,3 раза більше коштів, ніж вимагала ситуація. Варто додати, що підприємство-переможець, яке доставило вагони в Київ, очевидно дебютувало у сфері транспортно-експедиторських послуг. З’ясувалося, що впродовж 2022-2023 років воно більше нікому з учасників ринку не надавало вказаних послуг. Перевезення вагонів з Польщі до Києва за договорами з “Київським метрополітеном” – його єдиний досвід в цьому напрямку”, — зазначили у Держаудитслужбі.

Аудиторам навіть не вдалося провести звірку – їх не допустили на підприємство. Через що Держаудитслужба звернулася до Національної поліції.

Романчук Микола

Recent Posts

З’явитися в ТЦК: у Резерв+ почали надходити виклики від військкомів – як реагувати

Українцям почали приходити до "Резерву+" повідомлення про порушення правил військового обліку. У них йдеться, що…

4 хв. ago

Продай майно – заплати за комуналку: українці вийшли на новий рівень бідності

Заборгованість за комунальні послуги за 2,5 роки зросла у 14 разів. Деяким українцям доводиться продавати…

13 хв. ago

Облаштовує житло, розважається з дітьми: як живе нардеп Дмитрук у Лондоні

Народний депутат Артем Дмитрук, який незаконно покинув Україну, перетнувши кордон з Молдовою, наразі проживає у центральному районі…

22 хв. ago

В Україну повертається літо: прогноз погоди на п’ятницю та вихідні

У п’ятницю, 4 жовтня, на сході та півдні країни пануватиме літо. Там, як йдеться у прогнозі Укргідрометцентру, температура…

29 хв. ago

“Пальці диявола”: жінка знайшла моторошний гриб, який смердить гнилою плоттю (фото)

Жителька Великої Британії знайшла рідкісний гриб "пальці диявола", який має запах гнилої плоті та вигляд "руки, що…

42 хв. ago

Вчені NASA виявили на Марсі величезного пилового “диявола”

Марсохід NASA Perseverance зробив знімок двокілометрового пилового "диявола" на Марсі. Цей пиловий вихор нагадує високого "диявола", який…

49 хв. ago