У Києві запровадили найжорсткіші відключення світла: експерт пояснив причину

Якщо у більшості регіонів відключення світла становлять від 4 до 8 годин без електрики, то у Києв світла не буде сумарно від 9 до 12 годин на добу.

У Києві та Київській області діятимуть найжорсткіші в Україні обмеження подачі електроенергії. І найближчим часом ситуація не зміниться, адже така ситуація з графіками у столиці пов’язана з великою кількістю критичної інфраструктури. В результаті рядовим споживачам в умовах дефіциту залишається менше струму.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко на брифінгу 3 червня.

Зазначимо, якщо в більшості регіонів гарантовані відключення світла за графіками становлять від 4 до 8 годин на добу, то у Києві, за умови цілодобової дії графіків, світла сумарно не буде від 9 до 12 годин на добу, залежно від дня тижня.

Харченко пояснив, що у разі дефіциту електроенергії системний оператор “Укренерго” розподіляє всю доступну в країні електроенергію регіонами згідно з прогнозами споживання. “Якщо у когось у прогнозі 100 МВт, а є лише 90 МВт, то їм дали ліміт у 90, у когось 150 МВт – дали 130 МВт. Тобто за відсотковим розподілом”, – розповів Харченко.

Після цього всі регіони із виділеного “Укренерго” обсягу електроенергії покривають критичну інфраструктуру. А вже інше – розподіляють на інших споживачів, зокрема побутових.

“І Київ, як столиця, має найбільшу кількість критичної інфраструктури. Відповідно відсоток споживання критичної інфраструктури в Києві відчутно вищий, ніж по країні. Тому кияни та малий і середній бізнес Києва, які не є критичною інфраструктурою, отримують менше у відсотках, ніж у будь-якому іншому регіоні. Це така реальність”, – пояснив експерт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Зі світлом по 2-3 години на добу: експерт озвучив песимістичний сценарій на зиму

Взимку електроенергії не буде по 12 годин на добу, у кращому випадку. Однак цілком ймовірно, що…

20 хв. ago

Макрон Україні не допоможе: що буде у Франції після цьогорічних виборів

Катастрофічні для друга України Емманюеля Макрона підсумки виборів у Франції малюють не найприємніше найближче майбутнє…

25 хв. ago

Україна стане однією з найспекотніших країн Європи

Цього тижня Україна стане однією з найспекотніших країн Європи. В південних і східних регіонах стовпчики…

27 хв. ago

“Велика мобілізація”: Умєров створив схему, яка дозволить чиновникам “озолотитися” на українцях

Чоловіка з епілепсією визнали придатним після проходження ВЛК, пославшись на нібито негласну заборону від Міноборони…

29 хв. ago

Газпром неочікувано збільшив транзит газу через Україну

У червні 2024 року російський енергетичний гігант "Газпром" збільшив середньодобові постачання природного газу до Європи майже на…

44 хв. ago

Українцям радять затягнути пояси: скоро підвищать податки та уріжуть державні програми

У бюджеті України утворилася величезна дірка у сотні мільярдів, яка призвела до катастрофічної ситуації із…

46 хв. ago