Сморід від тіл та рефрижератори у дворі: київські морги не справляються з навантаженням

Ситуація з моргами у Києві була критичною на самому початку бойових дій 2022 року, коли на все місто працювали лише дві установи. Тоді ж біля будівлі Судово-медичного моргу на вул. Оранжерейній неподалік ст.м. “Дорогожичі” з’явилися два рефрижератори, що стоять там і досі. Нині ситуація стала трошки кращою – але до Києва повернулися усі мешканці, а місто ще й переповнене за рахунок внутрішньо переміщених осіб, а також “маятникової” міграції зі столичного регіону. Потужності ж як моргів, так і судово-медичних експертів лишилися на попередньому рівні.

Ситуація в одному з моргів, розташованому на вул. Оранжерейній (його коректна назва – Судово-медичний морг №1 Київського міського бюро судово-медичної експертизи) залишається складною. Кореспондент Інформатора відчув у дворі установи досить сильний запах від тіл, що зберігаються у морзі. Його чутно просто від входу до двору, а зовні, з вулиці, запах вивітрюється, і стає майже невідчутним.

Також біля установи розташовані два рефрижератори, що підключені до системи енергозабезпечення і працюють. Неподалік стоїть ще один, вже стаціонарний, рефрижератор-контейнер – до нього також підведено електрику, і охолодження всередині працює, судячи зі звуку.

У дворі моргу стоять два причепи-рефрижератори, а вздовж проїзду встановлений ще стаціонарний контейнер з аналогічною функцією

Крім того, біля самої будівлі розташований потужний генератор – ймовірно, на випадок випадкових знеструмлень. Хоча співробітники судово-медичної кафедри, розташованої у дворі установи, з якими поспілкувався кореспондент, і запевнили нас, що столичні морги віднесено до об’єктів критичної інфраструктури.

“Тут жодних графіків, світло є в режимі 24/7, що цілком логічно. На випадок, якщо все ж буде знеструмлення, передбачені великі дизель-генератори”, – розповіли Інформатору.

Неподалік від входу встановлений потужний дизельний генератор – на випадок раптових знеструмлень

Питання про те, чи дійсно потужностей моргу не вистачає для зберігання тіл аж настільки, що установа вимушена задіяти рефрижератори у якості екстреного засобу, на кафедрі переадресували до керівництва Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи. Його очільник, в.о. начальника бюро Олександр Михайленко, у розмові з Інформатором був дуже обережним в оцінках.

“Йде війна. Тому й працюємо з підвищеним навантаженням. Той стан, що є на сьогодні, є комплексним: у Києві нині проживає та приїжджає сюди працювати під 5 млн людей. А кількість експертів залишилася такою ж, як і була дуже давно. Такими ж, як були, лишилися і площі (які займає Судово-медичний морг №1 та інші аналогічні установи – Ред.)”, – зазначив у коментарі Інформатору Олександр Михайленко.

Рефрижератори, що стоять у дворі, за словами Михайленка, з’явилися на території моргу №1 ще на самому початку війни. Чи зберігають у них тіла, та чи є морги сьогодні об’єктами критичної інфраструктури – секрет.

“Дякувати богу, морги поки не знеструмлювали. Чи є вони об’єктами критичної інфраструктури – подумайте. Генератор в нас є, звісно. А от на початку війни у Києві працювало лише два морги, на правому та лівому березі. Чи це критично для міста? Патанатомії в лікарнях – само собою (працюють), але там тіла людей, які померли саме в лікарнях, більше ніякі. А усі інші… по одному моргу на лівому і правому березі, наскільки це критично на 5 мільйонів?” – каже Олександр Михайленко.

Цікаво також, що, як розповіли Інформатору у Департаменті охорони здоров’я КМДА, міське клінічне бюро судово-медичної експертизи разом з усіма структурними підрозділами, у т.ч. з Судово-медичним моргом №1 (на Оранжерейній) і іншими моргами, днями передали у відання Міністерства охорони здоров’я України. Навряд чи це допоможе вирішити комплексну проблему з нестачею фахівців – проте принаймні підніме проблему на новий, вже державний, рівень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

5 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

13 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

20 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

26 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

32 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

42 хв. ago