У Чернігові в Десні потемніла вода, місцями – масовий замор риби

На центральному пляжі Чернігова у річці Десна потемніла вода, місцями фіксується масовий замор риби. Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако. 

“Станом на 7 ранку 9 вересня на Золотому березі (центральний пляж м. Чернігова) спостерігається незначний неприємний запах. В річці вода темного кольору. Місцями масовий замор риби”, – розповів він.

Посадовець зазначив, що Чернігів не споживає воду з річок, а використовує її зі свердловин. Тому загрози життю та здоров‘ю чернігівців немає.

За його словами, зараз відбувається засідання оперативного штабу. Рибу будуть збирати та відвозити на утилізацію в заздалегідь визначене місце. Працюють міські служби, екологи та ДСНС.

Ломако також додав, що відвідування пляжу було заборонено на минулому тижні. Муніципальна варта контролює ситуацію на місці. Окрім того, посилено контроль за продажем всіх видів риби в місті. Також працює станція аерації КП “Чернігівводоканал” в районі переправи.

Забруднення Сейму та Десни – деталі

Наприкінці серпня стало відомо про забруднення річки Сейм, яка є притокою Десни. 

Перший заступник міністра захисту довкілля України Олександр Краснолуцький повідомив, що забруднення Сейму відбулося на території РФ, проте невідомо, чи це було скоєно умисно, чи це результат якоїсь раптової аварії. Він пояснив, що органічні речовини, які потрапили у воду, поглинають кисень, внаслідок чого гинуть водні ресурси.

Для того, щоб наситити воду киснем, спеціалісти проводять штучну аерацію.

8 вересня у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів поінформували, що загалом за весь час ліквідації надзвичайної події у річках Сейм та Десна зібрано близько 26 тонн загиблої риби. 

У відомстві додали, що в річці Сейм відмічається стабілізація ситуації. Окрім того, швидкість переміщення забруднення сповільнилась в межах Чернігова. Основна маса забрудненої води дійшла до села Боромики Чернігівського району. Далі за течією стан поверхневих вод р. Десна задовільний, запевнили у міністерстві.

У Київській міській держадміністрації, реагуючи на повідомлення у соцмережах про те, що забруднення може найближчим часом досягти столиці, зазначили, що ситуація з якістю води у Києві є контрольованою. У разі її погіршення, будуть застосовані реагенти для знезараження. 

Коломієць Надія

Recent Posts

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

46 секунд ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

2 хв. ago

Казкове альпійське місто назвали найбільш трендовим зимовим напрямком Європи цього року

Австрійське місто Зальцбург, розташоване в оточенні Альпійських гір, визнали найбільш трендовим напрямком для відвідування в зимовий…

4 хв. ago

Українці на межі: розкрито страшну статистику психічних розладів серед громадян

З початку повномасштабної війни психологічний стан українців досяг критичної точки. За словами Сергія Калінчука, керівника…

6 хв. ago

Учені створять найпотужніший генератор енергії на Землі: як і де він запрацює

У 2024 році почнуть роботу всі чотири реактори ядерного генератора "Барака" в Дубаї. Очікується, що…

10 хв. ago

Брат Кейт Міддлтон розповів, як вона змінилася після зустрічі з Вільямом

Брат Кейт Міддлтон у своїх нових мемуарах розповів про її стосунки з принцом Вільямом. Про…

11 хв. ago